Afganistan, Islamabad Büyükelçisi Alikil'i Ve Pakistan'daki Afgan Diplomatlari Geri Çagirdi

Afganistan, Pakistan'daki Büyükelçisi'nin kizinin "kaçirilmasi ve saldiriya ugramasinin" ardindan Islamabad Büyükelçisi Necibullah Alikil'i ve Afgan diplomatlari geri çagirdi.

Afganistan Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, "Afganistan'in Islamabad Büyükelçisi'nin kizinin kaçirilmasinin ardindan", Kabil yönetiminin, Büyükelçi Alikil ve Afgan diplomatlari, suçlularin yakalanmasi ve yargilanmasi dahil tüm güvenlik tehditleri ele alinana kadar geri çagirdigi belirtildi.

Açiklamada, Afganistan'dan bir heyetin konuyu incelemek üzere Pakistan'a ziyaret gerçeklestirecegi kaydedildi.

Pakistan Disisleri Bakanligindan dün yapilan açiklamada, 16 Temmuz'da, Afganistan'in Islamabad Büyükelçisi Alikil'in kizi, 26 yasindaki Silsila Alikil'in, baskentte saldiriya ugradigi bildirilmisti.

- Pakistan'dan, Afganistan'in kararina "talihsiz" nitelemesi

Pakistan Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada ise Kabil yönetiminin, Büyükelçi Alikil ve diplomatlari geri çagirma karari, "talihsiz ve üzücü" olarak nitelendirildi.

Açiklamada, Büyükelçi'nin kizinin kaçirilmasinin ve saldiriya ugramasinin, Basbakan Imran Han'in talimatiyla en üst düzeyde sorusturuldugu vurgulanirken, Afganistan'in Islamabad Büyükelçisi Alikil ve ailesinin, ülkedeki Afgan diplomat ve temsilciliklerinin güvenliginin artirildigina isaret edildi.

Alikil'in, Pakistan'in konuyla ilgili attigi adimlara vurgu yaptigina dikkat çekilen açiklamada, Kabil yönetiminin geri çagirma kararini, yeniden gözden geçireceginin umuldugu kaydedildi.

- Afganistan, Islamabad'i, Taliban'in yeni saldiri dalgasinin arkasinda olmakla suçluyor

???????Iki ülke arasindaki tansiyon son haftalarda yeniden yükseldi.

Afganistan hükümeti yetkilileri ve özellikle Afganistan Cumhurbaskani Birinci Yardimcisi Emrullah Salih ile Afganistan Cumhurbaskani Esref Gani'nin Güvenlik Danismani Hamdullah Muhib, uzun süredir Islamabad'i, Taliban'in yeni saldiri dalgasinin arkasinda olmakla suçluyor.

Pakistan ise bu iddialari reddediyor.

Kaynak: AA