Afgan Hükümeti Ile Taliban, Müzakereleri Sürdürme Ve Ülke Çapindaki Insani Yardimlar Üzerinde Anlasti

Afganistan hükümeti ile Taliban arasinda Katar’da devam eden görüsmelerde, üst düzey müzakerelere devam etme ve ülke çapindaki insani yardimlarin tüm bölgelere güvenli bir sekilde ulastirilmasi üzerinde anlasti.

Afgan Hükümeti Ile Taliban, Müzakereleri Sürdürme Ve Ülke Çapindaki Insani Yardimlar Üzerinde Anlasti
Afganistan’da devam eden siddetin sona erdirilmesi amaciyla hükümet ile Taliban arasinda geçtigimiz yil baslayip kisa kisa süre sonra çikmaza giren müzakereler, Katar’in baskenti Doha’da yeniden baslamisti. Görüsmelerin ardindan Afganistan hükümeti ile Taliban baris konulu üst düzey müzakerelere devam etme konusunda anlastiklari kisa bir ortak bildiri yayinlarken, bildiride ateskes veya siddetin azaltilmasindan söz edilmedi. Bildiride, Islam ilkelerine dayali ve tüm Afganlarin yararina olacak bir uzlasmaya ihtiyaç oldugu ifade edildi.

Taraflar ayrica, sivil altyapinin zarar görmemesi gerektigi, sivil kayiplarin önlenmesi ve insani yardimin ülkenin tüm bölgelerine güvenli bir sekilde ulastirilmasi gerektigi konusunda da anlastilar.

Milli Uzlasi Yüksek Konseyi Baskani Abdullah Abdullah yaptigi açiklamada, "Müzakere taraflari, kabul edilebilir bir çözüme ulasilana kadar üst düzey görüsmelerin devam etmesi ve gelecekte de bu tür görüsmelerin yapilmasi konusunda mutabik kaldi. Heyet liderleri müzakere ekiplerine görüsmeleri hizlandirma görevini verdi" dedi.



AFGANISTAN’DAKI BARIS SÜRECI

ABD ile Taliban arasinda baris anlasmasinin imzalanmasinin ardindan Afgan hükümeti ile Taliban arasinda müzakereler, Eylül 2020’de Doha’da baslamisti. Önemli bir ilerleme kaydedilemeyen müzakereler, bu yil iyice çikmaza girmisti. Iki taraf aylardir Doha’da bulunurken, Taliban’in ülkede ele geçirdigi bölgelerin giderek artmasi nedeniyle görüsmeler ivme kaybetmisti.
Kaynak: İHA