Karayolu Kenarinda Kalan Sehit Mezari Ilgi Bekliyor

Kastamonu’da 1956 yilinda göreve gittigi sirada geçirdigi trafik kazasi sonucu sehit düsen Astegmen Erhan Ögüt’ün mezari, yetkililerden ilgi bekliyor. Vatandaslar, karayolunun kenarinda kalan sehit mezarinin uygun bir alana tasinarak hatirasinin yasatilmasini istedi.

Karayolu Kenarinda Kalan Sehit Mezari Ilgi Bekliyor
Kastamonu-Daday karayolu üzerinde Gölköy mevkisinde 1956 yilinda vatani görevini yaptigi sirada geçirdigi trafik kazasi sonucu sehit düsen Astegmen Erhan Ögüt’ün mezari, yetkililerden ilgi bekliyor. Karayolunun hemen kenarinda kalan sehit mezari, ayni zamanda bakimsizliktan üzerinde otlar bitti. Geçtigimiz yila kadar sehit mezarinin basinda dikili olan direk ve direge asili olan Türk Bayragi da yol çalismalari sirasinda kaldirildi. Türk bayraginin da kaldirilmasiyla sehit mezarinda geriye sadece sehidin mezar tasi kaldi. Vatandaslar, zamanla sehirlesmeden dolayi sehit mezarinin hemen karayolunun kenarinda kaldigini ve sehidin hatirasinin yasatilmasi için sehit mezarinin uygun bir yere tasinmasini talep etti.

Turizmin Çesitlendirilmesi ve Gelistirilmesi Dernegi (TURGED) Baskani ve Turizm Otelciler Dernek Üyesi Zühtü Aslan, sehit mezarinin Kastamonu Sehitligine ya da daha uygun bir alana tasinmasi için geçtigimiz yillarda dilekçe vermesine ragmen herhangi bir olumlu dönüs alamadigini kaydetti.

Sehidin 1956 yilinda Subasi köyünde görev yerine gittigi sirada Astegmenin bir kaza geçirdigini ve bu kazada hayatini kaybettigini söyleyen Aslan “Bu kazada sehit olan Astegmenimize ait bir sehit mezarimiz var. Sehit Astegmen, öldügü yerde defin ediliyor ve mezar tasi yolun kenarinda bulunuyor. Sehir zamanli büyüdü ve büyümeye de devam ediyor. Su anda Daday yolunun yapimi ve genisletilmesi söz konusu. Yol buraya isgal edeceginden dolayi buradaki mezarin ve mezar tasinin sehitlige ya da daha uygun bir yere alinmasi, buradan tasinmasi gerekiyor. Su anda sehidin yattigi yer, bu gördügümüz alan Karayollarina geçti. Bu sehit mezarinin da daha uygun bir yere Valiligimizin tasimasinin gerektigini düsünüyorum. Çünkü burasi belediye veya muhtarlik sinirlari içerisinde degil. Burasi üniversitenin de alaninin disinda kalmis bir yer. Bu sehidimizin hatirasi, sehidimizin mezari, sehidimizin mezar tasi mutlaka bir yere tasinarak ya da muhafaza altina alinarak yasatilmasi gerektigini düsünüyorum” dedi.

Su anda kitap hazirligi içerisinde oldugunu ve karayolunun kenarinda kalan sehit ile ilgili de ‘bayragini bekleyen sehit’ diye bahsedecegini söyleyen Aslan, söyle konustu:

“Bende insallah kitabimda bu sehit mezarini ‘bayragini bekleyen sehit’ diye yazacagim. Kitabimda bu sekilde çikacak. Eskiden burada sehit mezarinin üzerinde direge asilmis Türk bayragi vardi. Yol çalismalari esnasinda bu diregi ve Türk bayragini buradan kaldirmislar. Zamanla bakimsizliktan tahrip olan mezarin sadece tasi kalmis.”
Kaynak: İHA