Japonya'dan Quad Müttefiklerine Gelisen Teknolojilerde Is Birligi Mesaji

Japonya Bilim ve Teknoloji Politikalarindan Sorumlu Devlet Bakani Inoue Sinci, gelisen ve güçlenen teknolojiler alaninda Quad ittifaki ülkelerinin is birliginin önemli oldugunu söyledi.

ABD'li Yapay Zeka Ulusal Güvenlik Komisyonunun (NSCAI) ev sahipliginde çevrim içi düzenlenen konferansa katilan Bakan Inoue, 5G dahil gelisen teknolojilerde Quad ittifaki is birliginin birçok alana etki edecegini belirtti.

Inoue, "Bugün nesnelerin interneti, 5G, yapay zeka, quantum teknolojisinin ekonomik menfaat olusturmasinin yani sira sivil özgürlükler, insan haklari ve ulusal güvenligi etkileme potansiyeli bulunuyor." dedi.

Quad ittifaki ülkelerinin "ortak degerlere sahip" oldugunu vurgulayan Inoue, "Ittifak ülkelerinin gelisen teknolojilerde is birligi yapmasi önemli. Böylece Asya-Pasifik bölgesinde sürdürülebilir, kapsayici ve dirençli ekonomik büyüme tesvik edilecektir." diye konustu.

- Diyalog forumundan ittifaka

Dörtlü Güvenlik Diyalogu (QSD) ya da "Quad" olarak bilinen ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya arasinda 2007’de baslatilan diyalog forumu, 2017'de "dörtlü ittifak" haline dönüstürülmüstü.

Çin'e karsi gayriresmi stratejik forum seklinde bilinen ve "Asya'daki Demokrasi Yayi" olarak nitelendirilen ittifak, kismen düzenli toplantilar ve bilgi alisverisini kapsiyor.

Kyodo ajansi haberinde ilk çevrim içi zirvede martta bulusan Quad liderlerinin sonbahar aylarinda Washington'da bir araya gelmeyi planladigi kaydedildi.

Kaynak: AA