APEC Liderlerinden Kovid-19 Asilarina Adil Erisimin Hizlandirilmasi Taahhüdü

Asya-Pasifik Ekonomik Isbirligi (APEC) liderleri yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) üstesinden gelmek için Kovid-19 asilarina adil ve erisimin hizlandirilmasi sözü verdi.

Yeni Zelanda Basbakani Jacinda Ardern'in dönem baskanliginda 21 ülkenin lideri, "is birlikçi ekonomik müdahale" basligiyla gayriresmi ve olaganüstü çevrim içi zirvede bir araya geldi.

ABD Baskani Joe Biden, Çin Devlet Baskani Si Cinping, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in katildigi zirve sonrasi yayimlanan bildirgede Kovid-19 asilarina adil ve erisimin hizlandirilmasi taahhüdü verildi.

Kyodo ajansina göre, bildirgede, liderler "Fiyati makul, kalitesi kanitlanmis, etkili ve güvenli Kovid-19 asilarina adil ve hizli erisim ile bu acil saglik durumunun üstesinden gelebilecegiz." ifadesini kullandi.

Global kamu yarari olarak genis çapli bagisikligin rolünü vurgulayan liderler "asi üretimi ve tedarikinin yayginlastirilmasina yönelik çabalari iki katina çikaracaklari, küresel asi paylasimi destekleyecekleri ve karsilikli mutabakat üzere asi imal teknolojilerini gönüllü transferini tesvik edecekleri" sözü verdi.

Avustralya, Brunei, Kanada, Endonezya, Japonya, Malezya, Yeni Zelanda, Filipinler, Singapur, Güney Kore, Tayland ve ABD tarafindan 1989'da kurulan APEC, bölgedeki ticaret ile yatirimlari serbestlestirme ve ekonomilerin entegrasyonunu saglamak üzere ticari baglantilarin kolaylastirilmasini amaçliyor.

Çin, Hong Kong ve Tayvan'i 1991'de, Meksika ve Papua Yeni Gine'yi 1993'te, Sili'yi 1994'te ve Peru, Rusya ile Vietnam'i 1998'de üyelige kabul eden APEC'in bünyesinde 21 ekonomi bulunuyor.

Kaynak: AA