Libya Basbakani Dibeybe Parali Askerler Ve Yabanci Savasçilarin Siyasi Süreç Için Tehlike Olusturdugunu Söyledi

Libya Basbakani Abdulhamid Dibeybe, ülkede parali askerlerin ve yabanci savasçilarin varliginin devam etmesinin siyasi süreç için gerçek bir tehlike olusturdugunu belirtti.

Dibeybe, New York'ta düzenlenen Libya konulu Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantisinda, ülkenin son siyasi ve güvenlik durumuyla 24 Aralik’ta yapilmasi planlanan ulusal seçimler hakkinda konustu.

Seçimlerin desteklenmesi için bakanlik düzeyinde bir kurul olusturduklarini kaydeden Dibeybe, "Temsilciler Meclisi tarafindan hala bütçe onaylanmadigi halde Yüksek Seçim Komisyonu için imkanlar nispetinde finansman tahsis ettik." dedi.

Libya Basbakani, ülkede bölünmüs haldeki devlet kurumlarinin birlestirilmesi noktasinda Ulusal Birlik Hükümet olarak önemli ilerlemeler kaydedildigini belirtirken, ordunun birlestirilmesinin önündeki engellere vurgu yapti.

Ordu ve güvenlik kurumlarinin birlestirilmesi için uluslararasi toplumdan Libya'ya destek vermesini isteyen Dibeybe, söyle devam etti:

"Parali askerlerin ve yabanci savasçilarin varliginin devam etmesi, su anki siyasi sürecin, ateskesin devamliliginin saglanmasi için harcanan çabalarin ve ordunun birlestirilmesinin önünde gerçek bir tehlike olusturuyor. Ulusal Birlik Hükümeti, parali askerlerin ve yabanci savasçilarin Libya topraklarindaki varliginin devam etmesinin kabul edilemez oldugunu ve bunlarin derhal ve eszamanli olarak ayrilmalarinin zorunlu oldugunu vurgulamaktadir."

Libya'nin batisinda BM nezdinde mesru Ulusal Birlik Hükümeti ve bagli ordu bulunurken, ülkenin dogusunda ise Bingazi merkezli gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter ve ona destek veren binlerce parali asker bulunuyor.

Libya'daki taraflar, 23 Ekim 2020'de, Isviçre'nin Cenevre kentinde yapilan görüsmeler sonucunda ateskes anlasmasina varmisti.

Kaynak: AA