Fas Ile Israil, Elektronik Harp Alaninda Isbirligi Yapacak

Fas ve Israil'in, elektronik harp alaninda is birligi anlasmasi imzaladigi belirtildi.

Israil'in Fas'taki diplomatik misyon sefi David Govrin, Twitter hesabindan yaptigi yazili açiklamada, imzalanan anlasmanin siber güvenlik arastirma ve gelistirme ile operasyonel alanlarda isbirligi yapmayi öngördügünü kaydetti.

Söz konusu anlasmayi Israil Ulusal Siber Güvenlik Kurumu Baskani Yigal Unna ile Fasli mevkidasi Mustafa er-Rabii'nin imzaladigi kaydedildi.

Fas tarafindan konuyla ilgili açiklama yapilmadi.

- Fas-Israil iliskilerinde normallesme

Rabat ile Tel Aviv arasindaki düsük düzeyli iliskiler, 1993'te Filistin Kurtulus Örgütü (FKÖ) ile Israil arasinda imzalanan Oslo Anlasmasi'nin ardindan baslamis ancak 2. Intifada'nin patlak vermesinin ardindan 2002 yilinda Fas bu iliskileri durdurmustu.

Fas Krali 6. Muhammed, 10 Aralik 2020'de Israil ile iliskilerin "en yakin zamanda" kurulacagini açiklamisti. Ayni gün dönemin ABD Baskani Donald Trump da yaptigi açiklamayla Fas ve Israil'in tam diplomatik iliski kurulmasina yönelik anlasmaya vardigini duyurmustu.

Fas, bu kararla Birlesik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan'in ardindan 2020'de Israil'le normallesme anlasmasina varan dördüncü Arap ülkesi olurken, Magrib bölgesinde ise ilk ülke olmustu.

Fas ile Israil 22 Aralik 2020'de diplomatik iliskilerin normallestirilmesi kapsaminda 4 anlasma imzalamisti.

Kaynak: AA