Turizmi Tesvik Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda (1)

Teklifin ilk bölümü kabul edildi Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ve turizm merkezleri içinde yer alan korunan alanlarda her ölçekteki plan teklifleri sadece Kültür ve Turizm Bakanligina sunulacak, ilgili kurul, kurum ve kurulus görüsleri dogrultusunda Bakanlikça incelenerek uygun görülen planlar, Çevre ve Sehircilik Bakanligina gönderilecek Gerçek ve tüzel kisiler tarafindan turizm amaçli sportif faaliyet isletmeciligi ve ticari faaliyetine esas olarak Ulastirma ve Altyapi Bakanligi tarafindan düzenlenmis belgeleri haiz olmak kaydiyla deniz turizmi araçlari isletmeciligi yapilabilmesi için Bakanliktan belge alinmasi gerekli olacak Belgeli isletmeler Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi Hakkinda Kanuna göre turizm payinin ödenmesine iliskin belgeyi 15 gün içerisinde Bakanlikça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ibraz etmekle yükümlü olacak Mera, yaylak ve kislaklar; ot bedeli tasinmazin yatirimciya tahsisi asamasinda yatirimci tarafindan karsilanmak kaydiyla, Mera Kanunu hükümlerine göre tahsis amaci degistirilerek, sadece turizm amaçli kullanilacagina iliskin serhli olarak Hazine adina tapuya tescil edilecek ve tescili müteakip Kültür ve Turizm Bakanligina tahsis edilecek.

TBMM Genel Kurulunda, Turizmi Tesvik Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümü kabul edildi.

Genel Kurulda kabul edilen önergeyle, kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri içinde veya disinda kalan belediye, il özel idaresi ve yatirim izleme ve koordinasyon baskanliklarina ait tasinmazlarin yatirimcilarin talebi, maliki idarenin uygun görüsüyle, tahsis bedeli maliki idareye ait olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan yatirimcilara tahsis edilebilmesini öngören düzenleme tekliften çikarildi.

Kabul edilen maddelere göre, kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgelerinde ve turizm merkezlerinde devletin hüküm ve tasarrufu altindaki yerlerin kamu yarari dogrultusunda korunmasina veya kullanilmasina katkida bulunacak, ücretsiz girisli günübirlik tesis yapilmasina iliskin usul ve esaslar belirlenecek.

Lüks kampçilik turizm türünün yasal altyapisi olusturulacak ve kontrollü gelisimi saglanacak. Bu kapsamda Kiyi Kanunu'na uygun olmak kaydiyla, yerlesim tasarim ve yönetim plani ile kosullari belirlenen, dogal çevre ile uyumlu, kalici yapi içermeyen, gerekli güvenlik tedbirleri alinan iyi donanimli lüks çadirlarda gelismis hizmet sunan geçici lüks çadir tesisleri yapilmasi amaciyla kiralama yapilabilecek. Tesis kapsaminda yapilacak her türlü ünite, temelsiz ahsap platform üzerine, mümkün olan en az müdahaleyle, çevre dostu çadir malzemesi kullanilarak ve dogal ekosisteme uygun yapilacak.

Bakanligin belirledigi kriterlere uygun yapilmayan ve turizm isletmesi belgesi almayan tesisler isletmeye açilamayacak.

Bakanliktan turizm isletmesi belgesi alinmasinin ardindan baska bir isleme gerek kalmaksizin 15 gün içinde bu tesisler için is yeri açma ve çalisma ruhsati verilecek. Sözlesmelerine aykiri olarak Bakanligin belirledigi kriterlere uygun yapilmayan tesislerin kira sözlesmeleri feshedilecek ve tasinmazin tahliyesi saglanacak.

Teklife göre, Kültür ve Turizm Bakanligi, kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ve turizm merkezleri içinde her ölçekteki planlari yapmaya, yaptirmaya, resen onaylamaya ve tadil etmeye yetkili olacak.

Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ve turizm merkezleri içinde yer alan korunan alanlarda her ölçekteki plan teklifleri sadece Kültür ve Turizm Bakanligina sunulacak. Ilgili kurul, kurum ve kurulus görüsleri dogrultusunda Kültür ve Turizm Bakanliginca incelenerek uygun görülen planlar, Çevre ve Sehircilik Bakanligina gönderilecek. Bu planlar, Kültür ve Turizm Bakanligi ile mutabakat saglanarak Çevre ve Sehircilik Bakanliginca ilgili tabiat varliklarini koruma bölge komisyon karari da dahil en geç 6 ay içinde sonuçlandirilacak.

Bu alanlarda, Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan plan hazirlanmasi veya hazirlattirilmasi durumunda; Çevre ve Sehircilik Bakanliginca yapilacak onamaya esas olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanliginin uygun görüsü alinacak.

Kapadokya Alani Hakkinda Kanun, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alani Hakkinda Bazi Düzenlemeler Yapilmasina Dair Kanun ve Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsaminda kalan alanlar ile Bogaziçi Kanununda öngörünüm bölgesi olarak belirlenen alanlar, özel çevre koruma bölgeleri ve özellestirme kapsam ve programina alinan alanlar bu fikra kapsami disinda olacak.

Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ve turizm merkezlerinde Kültür ve Turizm Bakanliginca yapilacak altyapi ve planlama islemlerine esas olmak üzere diger kamu kurum ve kuruluslarindan istenilen bilgi, belge ve görüs 1 ay içinde verilecek. Bu süre sonunda istenilen bilgi, belge ve görüsün verilmemesi durumunda ilgili is ve islemler Kültür ve Turizm Bakanligin resen tesis edilebilecek.

Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ve turizm merkezlerinde diger kamu kurum ve kuruluslarinca yapilacak satis, bedelsiz devir, trampa, sinirli ayni hak tesisi, tahsis, kiralama, sinir ilani ve degisikligi islemleri ile çevresel etki yaratacak altyapi ve üst yapi projelerinden önce Kültür ve Turizm Bakanliginin olumlu görüsünün alinmasi gerekli olacak.

Turizm merkezleri ve kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgelerinde onaylanacak alt ölçekli planlar ile belirlenecek turizm tesis alani kullanimlari için yatak kapasitesi belirlenmesi esas olacak.

Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ve turizm merkezlerinde, özellestirme kapsam ve programina alma islemlerinden önce Kültür ve Turizm Bakanligina bilgi verilecek.

- Kamu tasinmazlarinin turizm amaçli kullanilmak üzere Kültür ve Turizm Bakanligina tahsisi süresi uzatiliyor

Kamu tasinmazlarinin turizm amaçli kullanilmak üzere Kültür ve Turizm Bakanligina tahsisi süresi, uygulamada karsilasilan sorunlarin giderilmesi için 2 aydan 3 aya çikarilacak.

Mera, yaylak ve kislaklar; ot bedeli tasinmazin yatirimciya tahsisi asamasinda yatirimci tarafindan karsilanmak kaydiyla, Mera Kanunu hükümlerine göre tahsis amaci degistirilerek, sadece turizm amaçli kullanilacagina iliskin serhli olarak Hazine adina tapuya tescil edilecek ve tescili müteakip Kültür ve Turizm Bakanligina tahsis edilecek.

Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ve turizm merkezleri ile bu bölge ve merkezlerin disinda olmakla birlikte denize kiyisi olan ilçelerde, Milli Parklar Kanunu geregince tespit ve ilan edilen yerlerde, ilgili bakanlikça belirlenen ve üzerinde konaklama tesisi bulunan veya konaklama tesisi yapilmasi uygun görülen alanlari yatirimcilara tahsis etmeye sadece Kültür ve Turizm Bakanligi yetkili olacak. Bu yerlerde lüks çadir, çadir ve karavan alani yapilmasi ve isletilmesi amaciyla yapilacak kiralamalar hariç, ilgili kurumlarca konaklama içeren tesis yapilmasi amaciyla kiralama veya tahsis yapilamayacak, izin verilemeyecek.

Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ve turizm merkezlerinde Ulastirma ve Altyapi Bakanliginca uygun görülen yat limanlarinin yapilmasi amaciyla yatirimcilara tasinmaz tahsis etmeye Kültür ve Turizm Bakanligi yetkili olacak.

Düzenlemeyle, belgeli yatirim ve isletmelerin turizm amaçli kullaniminin devami kaydiyla tümünün devredilmesi veya kiraya verilmesi durumunda, devir veya kiralama öncesinde Kültür ve Turizm Bakanligina bilgi verilmesi zorunlu olacak. Tahsisli kamu tasinmazinda yer alan belgeye konu tesisler için tahsis kosullari ayrica uygulanacak.

Belgeli isletmeler, ülke turizminin göstergelerinin belirlenmesinde kullanilacak verileri belirlenen sürelerde Bakanliga bildirmekle yükümlü olacak.

Belgeli yatirim ve isletmeler Bakanlikça istenilen bilgi ve belgeleri verilen süre içerisinde saglamakla yükümlü olacak.

Kültür ve Turizm Bakanligi, göreviyle ilgili islemlerin tebligi için gerçek ve tüzel kisilere elektronik tebligat adresi alma zorunlulugu getirmeye ve bu adresin alinmasina iliskin usul ve esaslari belirlemeye yetkili olacak.

Belgeli isletmeler Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi Hakkinda Kanuna göre turizm payinin ödenmesine iliskin belgeyi 15 gün içerisinde Bakanlikça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ibraz etmekle yükümlü olacak. Bu belgelerin tesis mahallinde yapilacak denetimlerde de ibrazi zorunlu olacak.

- Deniz turizmi tesisleri isletmeciligi

Gerçek ve tüzel kisiler Kültür ve Turizm Bakanligindan belge almak kosuluyla deniz turizmi tesisleri isletmeciligi yapilabilecek.

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi tarafindan faaliyetine iliskin ilk defa izin verilen deniz turizmi tesisleri isletmelerinin, bu izni aldiklari tarihten itibaren 1 yil içinde Bakanliktan turizm isletmesi belgesi almalari zorunlu olacak.

Bakanlik tarafindan turizm isletmesi belgesi iptal edilen deniz turizmi tesisi isletmelerinin iptal kararinin teblig tarihinden itibaren 1 yil içinde yeniden belge almalari zorunlu olacak.

Gerçek ve tüzel kisiler tarafindan turizm amaçli sportif faaliyet isletmeciligi ve ticari faaliyetine esas olarak Ulastirma ve Altyapi Bakanligi tarafindan düzenlenmis belgeleri haiz olmak kaydiyla deniz turizmi araçlari isletmeciligi yapilabilmesi için Bakanliktan belge alinmasi gerekli olacak.

Bakanliktan belgeli deniz turizmi araçlari ile turizm amaçli sportif faaliyet isletmeleri, Bakanlikça düzenlenecek yönetmelikte belirtilen amaçlar disinda faaliyette bulunamayacak.

Istanbul'da faaliyet gösteren ve ilgili idareler tarafindan yolcu tasimaciligi yapmak üzere yetkilendirilen deniz araçlari, Bakanlikça belirlenecek sartlari tasimalari kaydiyla ve belirlenecek bedel üzerinden belge düzenlenmek suretiyle turistik gezi amaçli kullanilabilecek.

(Sürecek)
Kaynak: AA