Kolombiya'da Ulusal Grev Komitesi, 20 Temmuz'da Protesto Çagrisi Yapti

Kolombiya'da uzun süre hükümet karsiti gösteriler düzenleyen ve bir süredir buna ara veren Ulusal Grev Komitesi, 20 Temmuz'da toplanma ve protesto çagrisinda bulundu.

Hükümet temsilcileriyle birkaç kez bir araya gelmesine ragmen görüsmelerden sonuç alamayan komite, 20 Temmuz'da baskent Bogota'nin merkezinde sendikalar olarak hükümeti protesto edeceklerini duyurdu.

Komite, devlet görevlerinde bulunan kisilere yönelik haksiz maas artirimi yapildigina ve kendilerine verilen sözlerin ise yerine getirilmedigine isaret ederek, Bogota'da büyük gösteri düzenleyeceklerini açikladi.

Hükümet, protesto temsilcileriyle ilk etapta uzlasmak için yollarda kurulan barikat ve ablukalarin kaldirilmasini sart kosmus, Komite ise ülkenin çesitli kentlerinde, göstericiler tarafindan kurulan yol kapatma eylemlerinin yüzde 90'inin kaldirildigini belirterek uzlasma çagrisini yinelemisti.

- Protestolarda 58 kisi ölmüstü

Kolombiya Ombudsman Ofisinin gösterilerle ilgili yayimladigi son rapora göre, simdiye kadar eylemlerde 2'si polis 58 kisi hayatini kaybetmis, 2 binden fazla kisi yaralanmisti.

Merkezi Kolombiya'nin baskenti Bogota'da bulunan insan haklari örgütü Temblores ise 8 Haziran'daki açiklamasinda, protestolarda polisin 45 kisinin ölümüne dogrudan dahil oldugunu bildirmisti.

Kolombiya'da 28 Nisan'da sendikalar, yerel topluluklar, ögrenci gruplari ve çesitli muhalif kesimlerin "ulusal grev" çagrisiyla baslayan vergi reformu karsiti gösteriler, basta sakin ve barisçil geçerken; sonrasinda onlarca kente yayilarak siddet olaylarina sahne olmustu.

Bunun üzerine Devlet Baskani Ivan Duque, 2 Mayis'ta düzenledigi basin toplantisinda, halktan daha fazla vergi toplanmasi amaciyla hazirlanan vergi reformu yasa tasarisini geri çekme karari aldiklarini açiklamisti.

Ülkede otoyollarin eylemciler tarafindan siklikla kapatilmasi ve kurulan barikatlar, ticari isletmeleri maddi olarak zor durumda birakmis ve marketteki fiyatlarin yükselmesine yol açmisti.

Göstericilerin talepleri arasinda temel protesto hakki için tüm demokratik güvencelerin ve özgürlüklerin saglanmasi, Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi ESMAD'in tasfiye edilmesi, ayrica ulusal diyalog masasinin kurulmasi suretiyle tüm sorunlarin müzakere edilmesi yer aliyor.

Protestocular, polislerin Savunma Bakanligina degil Içisleri Bakanligina bagli olmasini istiyor.

Kaynak: AA