Israil Savunma Bakani Gantz Açiklamasi 'Karsi Karsiya Oldugumuz En Büyük Tehdit, Iran'in Nükleer Silahlanmasi'

Israil Savunma Bakani Benny Gantz, Iran'in nükleer silahlara sahip olmasinin Israil'in için en büyük tehdit oldugunu belirtti.

Israil'in Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan habere göre, Gantz, Tel Aviv yakinlarindaki Dayan askeri üssünde düzenlenen törende açiklamalarda bulundu.

Israil'in birtakim zorluklarla karsi karsiya oldugunu ve Orta Dogu'nun radikal bir degisim geçirdigini kaydeden Gantz, bu zorluklari Lübnan'in parçalanmasi, Suriye'den gelen tehditler ve bu olaylarda Iran'in rolü seklinde siraladi.

Gantz, tehditler isiginda hazirlikli olmak gerektigini vurgulayarak, "Karsi karsiya oldugumuz en büyük tehdit, Iran'in nükleer silahlanmasi. Gücümüzü artirmaktan baska bir seçenegimiz yok." ifadelerini kullandi.

- Ne olmustu?

Iran ile ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve Ingiltere arasinda 2015'te uluslararasi yaptirimlarin kaldirilmasi karsiliginda Tahran'in nükleer faaliyetlerinin düzenlendigi ve denetim altina alindigi bir anlasma imzalanmisti.

Eski ABD Baskani Donald Trump anlasmadan 2018'de çekilirken, Joe Biden yönetimi ABD'nin anlasmaya yeniden dahil olmasi için nisan ayinda Avusturya’nin baskenti Viyana’da görüsmelere baslamisti.

Israil yönetimi ise Trump döneminde Iran'a getirilen yaptirimlarin devam ettirilmesini ve 2015'te imzalanan nükleer anlasmaya dönülmemesini istiyor.

Kaynak: AA