Fransa'da Binlerce Kisi 'Asi Zorunlulugu' Karsiti Gösteride Macron Yönetimini Protesto Etti

Gösteriye katilan Marie Laure isimli Sari Yelekli: 'Insanlarin durumu ortada, ancak Macron ekonomik krizi saklamak için bu firsattan (salgin kosullarindan) yararlaniyor. Ismini de agzima almak istemiyorum, benim için Cumhurbaskani bile degil, onu hatirlamak dahi istemiyorum' Christine ismindeki hasta bakici: 'Macron istifa etsin, çünkü bu tür bir karari (asi zorunlulugu ve saglik karti uygulamasi) aldiginizda diktatör olursunuz, biz de bu diktatörlükle mücadele ediyoruz'

Fransa'da 14 Temmuz Ulusal Bayrami kutlanirken, on binlerce kisi düzenledikleri protestolarda yönetimin saglik ve ekonomi alanindaki politikalarina tepki gösterdi.

Baskent Paris ile Marsilya Avignon basta olmak üzere birçok kentte toplanan göstericiler yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisinin zorunlu hale getirilmesi ve "saglik karti" uygulamasini protesto ederek yürüyüs düzenledi.

Paris'in farkli yerlerinden Cumhuriyet Meydanina dogru "Kahrolsun diktatörlük", "Macron istifa" sloganlari esliginde yürüyüse geçen göstericilere polis müdahale etti.

Polisle çatisan göstericiler magaza, banka ve dükkanlarin camlarini kirdi, çöp kutularini devirerek yollarda barikat kurdu. Göstericiler ayrica çöp konteynerlerini ve is makinelerini atese verdi.

- "Fransa'daki diktatörlügü protesto etmeye geldim"

Göstericiye katilan Marie -Laure isimli Sari Yelekli, AA muhabirine, Fransa'da 2,5 yildan beridir sosyal ve vergi adaletsizligine karsi sokaklara çiktiklarini söyledi.

Bugün de saglik karti uygulamasi ile asi zorunlulugunu protesto ettiklerini belirten Marie-Laure, "Bu bir saglik diktatörlügü, ben de Fransa'daki bu diktatörlügü protesto etmeye geldim. Ben asiya degil zorunlu tutulmasina karsiyim. Insanlari zorlayamazsiniz." diye konustu.

Marie-Laure, Fransa'da 17 Kasim 2018'de Sari Yeleklilerin benzin zammiyla baslayan fiyat artisina karsi sokaklara döküldügünü belirtti.

"Insanlarin durumu ortada, ancak Macron ekonomik krizi saklamak için bu firsattan (salgin kosullarindan) yararlaniyor. Ismini de agzima almak istemiyorum, benim için Cumhurbaskani bile degil, onu hatirlamak dahi istemiyorum." ifadelerini kullanan Marie-Laure, asi zorunluluguna uymayan saglik çalisanlarinin görevlerinden atilma riskiyle karsi karsiya birakilmalarindan yakindi.

Soyadini vermeyen Christine ismindeki hasta bakici, asi zorunluluguna tabi tutulan saglik personellerine destek ve saglik karti uygulamasina karsi çikmak için gösteriye katildigini ifade etti.

Christine, "Macron istifa etsin, çünkü bu tür bir karari aldiginizda diktatör olursunuz, biz de bu diktatörlükle mücadele ediyoruz." dedi.

- "Hükümetimiz artik bizi dikkate almiyor"

Camelia ismindeki gösterici de saglik karti ve asi zorunlulugunun yani sira Fransa'da benzin basta olmak üzere ürünlere yönelik fiyat artisini protesto etmek için geldiklerini aktardi.

"Hükümetimiz artik bizi dikkate almiyor, bu yüzden oy kullanmayi bile terk ettim. Çünkü yalniz birakiliyoruz." diyen Camelia, Fransa için çalisan ve kendisini temsil edecegini düsündügü bir aday çiktigi zaman sandiga yeniden gitmeye baslayacagini dile getirdi.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, pazartesi aksam yaptigi ulusa seslenis konusmasinda, tüm hastane ve bakimevi personeli için Kovid-19 asisinin zorunlu oldugunu, ayrica Kovid-19 saglik karti uygulamasinin genisletilerek 21 Temmuz'dan itibaren 50'den fazla kisinin bir araya geldigi her yerde zorunlu olacagini ifade etmisti.

Kovid-19 saglik karti uygulamasi, insanlarin Kovid-19 asisi oldugunu belgelemesi veya son 48 saatte yapilmis pozitif PCR testi sonucu göstermesi ya da son 6 ayda hastaliga yakalanip iyilestigini kanitlamasini gerektiriyor.
Kaynak: AA