Ticaret Bakani Mehmet Mus'tan Gümrük Birligi'nin Güncellenmesinin Geciktirilmemesi Çagrisi Açiklamasi

'(Almanya temaslari) Gümrük Birligi'nin güncellenmesinin her iki tarafa olan faydalarini ele aldik. Bunun gecikmesinin ne AB’ye ne Türkiye’ye faydasi var. Ama bu ne kadar erken gündeme alinirsa, ne kadar erken bu müzakereler sürdürülürse dünyada son dönemlerde, özellikle de salgindan sonra artan acimasiz rekabet karsisinda hem AB hem Türkiye daha faydali bir netice ortaya çikarabilir' '(Almanya Ekonomi ve Enerji Bakani Peter) Altmaier, Türkiye’nin Gümrük Birligi’nin güncellenmesi konusunda pozitif olacagini, bunu destekleyecegini Almanya’nin yaklasiminin bu anlamda olumlu oldugunu ifade etti. Ümit ediyorum, yaklasan zirvede de bununla alakali olumlu bir adim Avrupa Konseyi tarafindan atilir ve hem Türkiye’nin lehine hem AB’nin lehine olacak olan bu güncelleme çalismalari baslatir ve kisa süre içinde netlestiririz'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, Avrupa Birligi (AB) ile Gümrük Birligi'nin güncellenmesi müzakerelerinin geciktirilmesinin ne AB’ye ne de Türkiye’ye bir faydasinin olacagini söyledi.

Bakan Mus, baskent Berlin’de Almanya Ekonomi ve Enerji Bakani Peter Altmaier ile görüsmesinin ve Türk ve Alman özel sektör temsilcileriyle bir araya gelmesinin ardindan Anadolu Ajansi ve TRT’ye açiklamada bulundu.

Alman tarafiyla hem ikili hem de heyetler arasi yapilan görüsmelerin verimli geçtigini anlatan Mus, Türkiye ile Almanya arasindaki ekonomik iliskilerin ele alindigini belirtti.

Mus, Türkiye ve Almanya arasindaki ikili ticaret hacminin 40 milyar dolarin üzerine çikacagini ve çok kisa bir süre içinde de 50 milyar dolari iki ülke olarak yakalayacaklarini düsündügünü kaydetti.

Burada Türkiye’nin Avrupa Birligi’nden (AB) de belli basli beklentileri oldugunu ve bunlari dile getirdiklerini aktaran Mus, söyle devam etti:

“Gümrük Birligi'nin güncellenmesi meselesini müzakere ettik. Bu Gümrük Birligi'nin güncellenmesinin her iki tarafa olan faydalarini ele aldik. Bunlari konustuk. Bunun gecikmesinin ne AB’ye ne Türkiye’ye faydasi var. Ama bu ne kadar erken gündeme alinirsa, ne kadar erken bu müzakereler sürdürülürse dünyada son dönemlerde, özellikle de pandemiden sonra artan acimasiz rekabet karsisinda hem AB hem Türkiye daha faydali bir netice ortaya çikarabilir. Hem Türk halki için hem Avrupa’da yasayan insanlar için refah seviyesine katkisi olur. Bu kanaatlerimizi dile getirdik."

Bakan Mus, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakani Altmaier’in bu konudaki yaklasiminin olumlu oldugu bilgisini paylasarak, söyle konustu:

"Altmaier, Türkiye’nin Gümrük Birligi’nin güncellenmesi konusunda pozitif olacagini, bunu destekleyecegini Almanya’nin yaklasiminin bu anlamda olumlu oldugunu ifade etti. Ümit ediyorum, yaklasan zirvede de bununla alakali olumlu bir adim Avrupa Konseyi tarafindan atilir ve hem Türkiye’nin lehine hem AB’nin lehine olacak olan bu güncelleme çalismalari baslatir ve kisa süre içinde netlestiririz. AB ile Türkiye arsindaki ticaret hacmi bu sene öngörümüz 150 milyar dolarin üzerine çikacak ve bu Gümrük Birligi’nin güncellenmesiyle beraber de bu rakami artik çok daha yükseklere tasiyacak bir imkana kavusmus oluruz."

Daha sonra çesitli is adamlari ve is dünyasi örgütlerinin temsilcileriyle görüstügünü belirten Mus, burada Türkiye’ye iliskin sorulara cevap verdigini ve Türkiye ile alakali yatirimlar konusunda firsatlari anlattigini aktardi.

- Bakan Mus: "Türkiye'nin bu sene ihracati 200 milyar dolarin üzerinde olacak"

Mus, "Ümit ediyorum bu toplantilar Türkiye’ye yatirim olarak ticaret olarak yansir ve ülkemizin büyümesine de katkisi olur." diye konustu.

Türkiye’nin bu sene itibariyla ihracatinin 200 milyar dolarin üzerinde olacagini aktaran Mus, "Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olacak ve bundan sonra insallah biz 200’ün üzerini konusuyor olacagiz. Türkiye’nin 83-84 milyonluk bir nüfusu söz konusu. Büyüyen bir pazar. Avrupa pazarinin yaklasik yüzde 25’ni olusturuyoruz nüfus anlaminda baktiginiz zaman." dedi.

Bakan Mus, bunun ciddi imkanlari barindirdigini belirterek, söyle devam etti:

"Pandemiyle birlikle tedarik saglama konusunda firmalar artik yakinlik konusuna çok büyük önem veriyorlar. Türkiye, hem kalite konusunda, hem ihracat konusunda, hem üretim konusunda, hem hizmetler konusunda hem de nitelikli personel konusunda artik dünyadan ayrisan bir ülke. Türkiye artik büyük ölçekli uluslararasi firmalar tarafindan tedariklerini saglanacagi bir ülke noktasina yavas yavas evriliyor. Biz bunu pandemiyle birlikte daha da hizlanacagini görüyoruz. Ben bunu kendilerine anlattim."

Ticaret Bakani Mus, bir yatirimcinin sözlerini aktararak, "Orada Alman yatirimci önemli seyler söyledi. Türkiye’de bir yatirim yaptigini ve bundan çok mutlu oldugunu, aslinda gittikten sonra ortaklariyla beraber bunu müzakere ettikleri zaman karari vermenin zor oldugunu, fakat su an inanilmaz mutlu olduklarini burada ifade etti. Dolayisiyla Türkiye’yi yakindan tanidikça, Türkiye’deki yatirim firsatlarinin oradaki imkanlari görüp onlardan istifade ettikçe aslinda çok daha hizli sekilde bu imkanlarin artacagini düsünüyoruz." dedi.

Burada zamanla yaristiklarini belirten Mus, sunlari kaydetti:

"Ne kadar erken yatirimlar gelirse, Türkiye'nin lehine ve buranin da lehine olacaktir. Bugün AB 30 sene öncesine göre daha farkli, 20 sene öncesine göre daha farkli bir durumda. Türkiye 20 sene öncesine mukayese ile daha çok farkli noktaya gelmis durumda. Artik ekonomik olarak ve saglikli bir tedarikçi olarak Avrupa’nin vazgeçilmez bir Gümrük Birligi üyesi olarak karsimiza çikiyor. Ben Gümrük Birligi’nin de bu gerçeklikler noktasinda bugün olmazsa yarin ama mutlaka ve mutlaka AB'nin de görmesi suretiyle bunun startinin verilecegini ve aramizdaki ticari iliskilerin çok daha yüksek seviyeye çikacagini rahatlikla söyleyebilirim."

Kaynak: AA