Samsun'da '15 Temmuz Sosyolojisi Ihmale Gelmez' Konferansi Düzenlendi

Samsun'da "15 Temmuz Sosyolojisi Ihmale Gelmez" konulu konferans düzenlendi.

Samsun Valiligi, Samsun Üniversitesi ve Büyüksehir Belediyesince Ömer Halis Demir Çok Amaçli Salonu'nda düzenlenen konferansa konusmaci olarak Prof. Dr. Yasin Aktay katildi.

Yildirim Beyazit Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Aktay, konusmasinda, 15 Temmuz darbe gecesi Türkiye Büyük Millet Meclisi çatisi altinda olduklarini ve darbeye karsi gereken tavri göstermis olmanin da gururunu yasadiklarini dile getirdi.

Aktay, "Isgal girisimine karsi 'Türkiye geçilmez' diyerek hayatlarini ortaya koyan aziz sehitlerimizi rahmet ve minnetle aniyorum. Gazilerimize de sükranlarimizi arz ediyorum." dedi.

Toplumsal hareketlerin genellikle mevcut iktidara karsi oldugunu söyleyen Aktay, sunlari kaydetti:

"15 Temmuz gecesi ilk defa toplumsal hareketler sosyolojisinin bütün ezberlerini bozacak baska bir sey çikti ortaya. Mevcut olan hükümeti savunmak üzere bir toplumsal hareket olustu. Toplumun bir kesimi karsi çikarken bir kesimi alkislayarak marketlere, bankalara hücum etti. Toplumsal hareketi destekleyen demokrasi nöbetleri ortaya çikti. Devletine sahip çikmaya çalisan bir millet ortaya çikti. Türkiye'de devletle millet arasinda en az 100 yillik bir dönem sogukluk vardi. Türkiye'de devlet ile milletin degerleri çatisma halindeydi. O yüzden millet devletine küskündü. Türkiye'de millet devletinden uzakti çünkü devlet milletine çok uzakti. Türkiye'de insanlarin basörtüsüyle ugrasildi, degerleriyle ugrasildi, din egitimiyle ugrasildi, alfabeleriyle ugrasildi, ezan Türkçe olarak okundu. Halk ancak isgalcilerin yapacaklari seyleri kendi devletinden görüyordu. Artik devletle millet arasinda ciddi bir kaynasma olusmus durumda. 'Devletin bir milleti yok, milletin bir devleti var' diyorduk ama bu bir iddiaydi. 15 Temmuz bu iddiayi kanitladi."

FETÖ'nün 60'li yillarin baslarindan beri faal olduguna dikkati çeken Aktay, "FETÖ, darbelerin hepsinden faydalanarak çikmis bir örgüt. 12 Eylül darbesinde FETÖ'nün kendisinin darbe yapacak kapasitesi yoktu. Darbecilerle öyle içli disli yasadi ki darbecilerin hepsinden istifade etti. 28 Subat darbesinden de en çok faydalanan yine FETÖ oldu. Imam hatipler kapatildi onlarin okullarinin önü açilmis oldu." ifadelerine yer verdi.

FETÖ'nün iktidar olmus hükümetleri çok basarili bir sekilde kullandigini dile getiren Aktay, söyle devam etti:

"Simdi bazilari diyecek ki 'FETÖ AK Parti zamaninda palazlandi. Önceden müttefiktiniz, ne zaman ayristiniz.' Hayir, AK Parti hiçbir zaman müttefik olmadi. FETÖ daha önceki bütün hükümetlere yanastigi gibi AK Parti'ye de yanasti ve ondan faydalanmaya çalisti. Ve ilk defa FETÖ'yle mücadele etmeyi göze alan hükümet AK Parti hükümeti oldu. Yargi yoluyla darbe en sinsi darbe biçimidir. 15 Temmuz darbesi bu adamlarin en zeki, en sinsi darbe yollarini denedikten sonra çaresiz kalarak basvurduklari en açik darbeydi. Aslinda çok zayif bir darbe biçimidir. 15 Temmuz darbesi bütün foyanin ve gerçek düsmanlarin ortaya çiktigi an oldu 15 Temmuz. 15 Temmuz'u sahsen sehitlerimize rahmetle, minnetle birlikte diger darbelere nazaran çok daha tehlikeli görmedim hiçbir zaman. O gece ya ölürdük ya kalirdik. Geçek anlamda karsimizda kim vardi artik biliyorduk. Önceden kim vardi bilemiyorduk. 15 Temmuz gecesi karsimizda kimlerin oldugunu ögrendik."

Programa, Samsun Valisi Zülkif Dagli, Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, Samsun Üniversitesi Rektörü Mahmut Aydin, Samsun Müftüsü Seyfullah Çakir ve vatandaslar katildi.

Kaynak: AA