Ingiltere'de FETÖ'nün 15 Temmuz Darbe Girisiminin 5'Inci Yilinda Webinar Düzenlendi

Ingiltere'de 15 Temmuz darbe girisiminin 5'inci yilinda düzenlenen çevrim içi etkinlikte, Türkiye'nin Fetullahçi Terör Örgütü'ne (FETÖ) karsi verdigi mücadele ve darbe girisiminin yansimalari ele alindi.

Ingiltere merkezli The Centre for British-Turkish Understanding (CBTU) ile Ingiltere Türk Dernekleri Birligi (BTA), ortaklasa "Türkiye'deki 15 Temmuz Basarisiz Darbe Girisimine Yansimalar" baslikli webinar düzenlendi.

Forward Thinking Es Kurucusu ve Direktörü Oliver McTernan'in moderatörlügünü yaptigi etkinlige, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçin, 2016-2019'da Ingiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakani olarak görev yapan Alan Duncan ve AK Parti Londra Temsilcisi Abdurrahim Boynukalin katildi.

Büyükelçi Yalçin, burada yaptigi konusmada, Ingiliz hükümetinin demokratik yollarla seçilmis Türk hükümetini devirmeyi hedefleyen 15 Temmuz darbe girisimini kayitsiz, sartsiz kinadigini ve Türk demokrasisini destekledigini bildirdi.

Öte yandan, Yalçin, "Avrupa'daki müttefiklerimizin ve dostlarimizin çogu, Türk demokrasisine yönelik bu açik saldiriyi kinamakta oldukça yavas davrandi." elestirisinde bulundu.

Söz konusu müttefiklerin, Türk milletinin verdigi destansi mücadeleyi göz ardi ettigini belirten Yalçin, buna karsilik, Ingiltere'nin Türkiye'ye sarsilmaz bir destek verdigini ve her halükarda Türkiye'nin dostu oldugunu gösterdigini aktardi.

Yalçin, 15 Temmuz'un ardindan geçen 5 yilda FETÖ ile birçok alanda mücadele verildiginin altini çizerek, bu örgütün sadece Türkiye için degil, faaliyet gösterdigi birçok ülke için tehdit oldugunun unutulmamasi gerektigini söyledi.

Büyükelçi Yalçin, "5 yil önce Türkiye'de yasananlar, bu terör örgütünün baska ülkelerde neler yapabilecegini çok net sekilde hatirlatiyor." ifadesini kullandi.

Türkiye'nin bütün bu sinamalarin ardindan her zamankinden daha güçlü oldugunu vurgulayan Yalçin, "15 Temmuz, Türk demokrasisinin ve devletinin bir güç ve sebat imtihaniydi." dedi.

- "15 Temmuz tarihte çok önemli bir an"

15 Temmuz FETÖ darbe girisiminin ardindan Türkiye'yi ziyaret eden ilk Avrupali bakan olan Duncan da 15 Temmuz'un sadece Türkiye için degil, demokrasinin daha genis çikarlari için tarihte çok önemli bir an oldugunu dile getirdi.

Duncan, "Demokrasiye inanan herhangi bir politikaci için insanlar arasindaki fark ne olursa olsun, bunu çözmenin yolunun silahlarla, bombalarla ve darbe girisimiyle olmadigini bilmenin çok önemli bir ders oldugunu düsünüyorum." dedi.

15 Temmuz darbe girisiminden sadece bir gün önce bakan olarak atandigini animsatan Duncan, darbe girisimi haberini alir almaz ilk isinin, uçaga binerek Türkiye'ye gelme karari oldugunu ve bu karari o dönem ülkesinin basbakanina dahi sormadan çok hizli bir sekilde aldigini animsatti.

Alan Duncan, "Ingiliz hükümetinin, o günkü hükümetle ve en önemlisi Türk halkiyla dayanismasini aktarmak istedim." diye konustu.

Türkiye'yi ziyaretinin ardindan, Ingiltere'ye döner dönmez çok hizli bir sekilde Ingiliz halkina bu darbe girisiminin ne anlama geldigini açiklamaya çalistigini söyleyen Duncan, "Ülkesi için en iyisini yapmaya çalisan bir hükümete karsi bu türden hiçbir darbe girisiminin basarili olamayacagini umuyorum." dedi.

- "Hükümetin güçlü liderligi ve halkin direnci sayesinde bu darbe girisimi engellendi"

Boynukalin da 15 Temmuz gecesi darbe girisimine kalkisanlarin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in konutunun yani sira güvenlik güçlerine ait çok sayida binaya saldirdigini hatirlatarak, Bogaziçi Köprüsü'nün de bu kisilerin hedefleri arasinda yer aldigini anlatti.

"Hükümetin güçlü liderligi ve halkin direnci sayesinde bu darbe girisimi engellendi." diyen Boynukalin, darbecilerin, Türk milletin geçmiste bu tür darbe girisimleri yasadigini unuttugunu söyledi.

Boynukalin, "Insanlarin bu direnci, dünyanin dört bir yanindaki birçok kisiye, sadece ikili elleriyle insanlarin nasil direnebileceklerini göstermeleri için ilham verdi. Darbe girisimini engelleyenlere derin saygi ve taktir borçluyuz." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA