Fed Açiklamasi 'ABD Ekonomisi Yaz Basinda Daha Da Güçlendi'

Bankanin 'Bej Kitap' raporu, isletmelerin enflasyon endiselerini ortaya koydu.

ABD Merkez Bankasi (Fed), ülke ekonomisinin mayis sonundan temmuz basina kadar olan süreçte daha da güçlendigini belirterek, çogu isletmenin gelecek aylarda fiyatlarda daha fazla artis bekledigini bildirdi.

Fed, Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma iliskin degerlendirmelerin yer aldigi "Bej Kitap" raporunun temmuz sayisini yayimladi.

Bankanin 12 subesinden gelen analizlerle hazirlanan raporda, "ABD ekonomisi mayis sonundan temmuz basina kadar daha da güçlendi." degerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, ortalamanin üzerinde büyüme bildiren sektörler arasinda ulasim, seyahat, turizmin yani sira imalat ve finansal olmayan hizmetlerin yer aldigina isaret edilerek enerji piyasalarinin ise hafif bir iyilesme gösterdigi aktarildi.

- Talebe yönelik görünüm daha da iyilesti

Malzeme ve isçi eksikligi, teslimat gecikmeleri ve birçok tüketim malinin düsük stoklari da dahil olmak üzere arz yönlü aksakliklarin daha yaygin hale geldigine isaret edilen raporda, sikintili stoklarin istikrarli talebe ragmen araç satislarinda biraz düsüse neden oldugu ve konut satislarinin sinirli arza ragmen hafifçe yükseldigi kaydedildi.

Raporda, otomobil disi perakende satislarinin ilimli bir hizda büyüdügü ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla ilgili endiselerin azalmasinin turizmi canlandirdigi ifade edildi.

Talebe yönelik görünümün daha da iyilestigi vurgulanan raporda, ancak birçok kisinin arz kisitlarinin hafifletilmesi konusunda belirsizlik ya da karamsarlik hissettigi aktarildi.

- Istihdamda artis

Raporda, bölgelerin 4'te 3'ünün istihdamda hafif ya da ilimli, geri kalaninin orta ya da güçlü artislar bildirdigi belirtildi.

Ücretlerin ortalama olarak ilimli bir hizda arttigina isaret edilen raporda, düsük ücretli isçilerin ortalamanin üzerinde ücret artislarindan yararlandigi kaydedildi.

Raporda, is gücü eksikliginin oldugu ifade edilerek bazi bölgelerdeki sirketlerin isçi bulma zorlugunun sonbaharin baslarina kadar devam etmesinin bekledigi aktarildi.

- Fiyatlar ortalamanin üzerinde bir hizla artti

Fiyatlarin ise ortalamanin üzerinde bir hizla arttigi vurgulanan raporda, fiyatlama baskilarinin genis tabanli oldugu, otel ve restoranlarin yeniden açilmasinin, sinirli malzeme ve isçi arzinin olmasi nedeniyle konaklama sektöründe daha da keskinlestigi ifade edildi.

Raporda, insaat maliyetlerinin yüksek kalmaya devam ettigi ve konteyner fiyatlarinin ilkbaharda ilimli bir seyir izledikten sonra çok yüksek seviyelere döndügü kaydedildi.

Fed'in raporunda, "Bazilari fiyat baskilarinin geçici oldugunu düsünürken çogunluk gelecek aylarda girdi maliyetleri ve satis fiyatlarinda daha fazla artis bekliyor." görüsüne yer verildi.
Kaynak: AA