Etiyopya'nin Amhara Bölgesel Devleti, Isyancilara Karsi Savunma Mücadelesi Ilan Etti

Etiyopya'nin Amhara Bölgesel Eyalet Hükümeti, isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi'ne (TPLF) karsi bir savunma mücadelesi ilan etti.

Amhara Bölgesel Eyalet Hükümetinden yapilan açiklamada, TPLF'in yeni taarruzlarla güneye dogru kentleri ele geçirirken, "isgalci güçleri" geri itmek için bir savunma mücadelesi ilan edildigi belirtildi.

TPLF'in Alamata ve Korem gibi kentleri ele geçirdigi kaydedilen açiklamada, isyancilarin ülkenin bati bölgesindeki Humera kentine dogru ilerledigi aktarildi.

Eyaletin baskenti Mekelle dahil büyük kisminin kontrolünü ele geçiren TPLF, hükümetin ateskes kararina uymayacagini açiklamisti.

Etiyopya hükümeti, 28 Haziran'da, TPLF isyancilarinin ele geçirdigini ileri sürdügü Tigray bölgesinde tek tarafli ateskes ilan ettigini duyurmustu.

Bir dönem Tigray eyaletini yöneten isyanci TPLF güçlerinin, 3 Kasim 2020'de Etiyopya'nin Kuzey Komutanligi birliklerine saldirmasi ve sonrasinda Basbakan Abiy Ahmed'in TPLF'ye karsi askeri harekat karari almasinin ardindan eyalette 1,7 milyondan fazla kisi yerinden edildi.

Birlesmis Milletler (BM), 8 Haziran'da Tigray bölgesi için "kitlik" uyarisinda bulunmus ancak Etiyopya hükümeti bunu reddetmisti.

Kaynak: AA