Delta Varyantinin Yayildigi Banglades'te Kurban Bayrami'nda Kisitlamalarin Gevsetilmesi Endiselere Yol Açti

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilk defa Hindistan’da görülen Delta varyanti nedeniyle vaka ve ölü sayisinda artisin sürdügü Banglades’te, hükümetin Kurban Bayrami boyunca kisitlamalari gevsetme karari endiselere yol açti.

Banglades Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügüne göre, hükümetin söz konusu hamlesinin, asilama oraninin düsük oldugu ülkede salgini "kontrol edilmesi imkansiz" bir noktaya tasiyabilir.

1 Temmuz’dan bu yana virüsün yayilmasinin önüne geçmek için alinan tedbirlerin Kurban Bayrami dolayisiyla gevsetilmesi endiseleri de beraberinde getirdi.

Hükümet, 20-23 Temmuz'da seyahat kisitlamalarini kaldirdi.

Halihazirda devlet hastanelerinde yatak doluluk oraninin yüzde 70’e, yogun bakim ünitelerinin doluluk oraninin ise yüzde 80’e çiktigi ülkede, kisitlamalarin hafifletilmesinin salginla mücadeleyi zorlastiracagi kaydedildi.

Yaklasik 165 milyon nüfusa sahip Banglades’te bugüne kadar yaklasik 10,7 milyon doz Kovid-19 asisi uygulandi.

Bugüne kadar 1 milyon 59 binin üzerinde Kovid-19 vakasi ve 17 binden fazla virüs kaynakli ölüm kayitlara geçti.

- Myanmar’da ölü sayisindaki artis, defin islemlerini zorlastiriyor

Delta varyanti nedeniyle vaka ve ölü sayisinin hizla arttigi bir diger Güney Asya ülkesi Myanmar’da, hayir kurumlari cenazelerinin kaldirilmasinda güçlük çektiklerini bildirdi.

Isminin açiklanmasini istemeyen ülkenin en büyük sehri Yangon’daki Yay Way Mezarligi görevlisi, bölgedeki bütün krematoryumlarin sabahtan aksama kadar araliksiz çalistigini ifade etti.

Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, yaptigi açiklamada, uluslararasi toplumun acil olarak yardim saglamasi gerektigi aksi takdirde ülkede ciddi can kayiplari yasanacagi uyarisinda bulundu.

1 Subat’ta askerlerin yönetime el koydugu Myanmar’da, basta Yangon olmak üzere birçok sehirde vaka ve ölümlerin resmi rakamlarin üzerinde oldugu tahmin ediliyor.

Kaynak: AA