Çavusoglu, Türk Dünyasi Turizm Baskenti Kokand'i Ziyaret Etti

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Özbekistan temaslari kapsaminda geçtigimiz Haziran ayinda Türk Konseyi Turizmden Sorumlu Bakanlar 6. Toplantisina ev sahipligi yapan ve Türk Dünyasi turizm baskenti olarak ilan edilen Kokand sehrini ziyaret etti.

Çavusoglu, Türk Dünyasi Turizm Baskenti Kokand'i Ziyaret Etti


Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, 15-16 Temmuz tarihlerinde Taskent’te düzenlenecek “Orta ve Güney Asya: Bölgesel Isbirligi, Sinamalar ve Firsatlar” temali uluslararasi konferansa katilmak üzere geldigi Özbekistan’da ziyaretlerini sürdürüyor. Ziyaretine Fergana vilayetinden baslayan Çavusoglu, ardindan geçtigimiz Haziran ayinda Türk Konseyi Turizmden Sorumlu Bakanlar 6. Toplantisina ev sahipligi yapan ve Türk Dünyasi turizm baskenti olarak ilan edilen Kokand sehrini ziyaret etti.

Kokand Üniversitesini ziyaret eden Çavusoglu, üniversite seref defterini imzalamasinin ardindan üniversite bahçesinde gençlerin yaptigi dans ve müzik gösterisini izledi. Çavusoglu üniversite ziyaretinin ardindan Özbekistan Turizm Bakani Ozodbek Nazarbekov ve Kokand Belediye Baskani Maruf Usmarov esliginde Hüdayar Han Sarayi ve Kokand Camii Kompleksini gezdi. Sarayda bulunan tarihi esyalar ve binalarin mimarisini inceleyen Çavusoglu, Kokand Hanligi’nin son hükümdari Hüdayar Han’in hayatina iliskin canlandirilan tiyatro sahneleri ile muhtesem Özbek geleneksel müzik performanslarini ilgiyle izledi.

Çavusoglu, ziyareti sirasinda el yapimi Özbek biçaklarinin yapilmasi, Kokand helvasinin hazirlanmasini ve elde ahsap oyma sanatini da yakindan inceledi.

“Her gelisimizde kardes Özbekistan’in tarihi ve doga güzelliklerini görmeye ve tanitmaya çalisiyoruz” ifadelerini kullanan Çavusoglu, Kokand’in Türk Dünyasi turizm baskenti olarak ilan edilmesi çok isabetli bir karar oldugunu gördügünü kaydetti.

Çavusoglu, “Hüdayar Han sarayini gezdik, burada geçmisteki medeniyetler hakkinda, Özbekistan tarihi hakkinda bilgiler edindik. Sehrin diger güzelliklerini de gördük” ifadelerini kullanarak, “Özbekistan’da turizm için büyük bir potansiyel var. Fergana’ya uçuslar da basladi.

Ileride Türkiye’den ve dünyanin her yerinden, özellikle Türk Dünyasi’ndan turistlerin, misafirlerin buraya gelmesini biz de tesvik edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA