Meksika Devlet Baskani Lopez Obrador, Küba'ya Ilaç Ve Gida Destegine Hazir Olduklarini Söyledi

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, Küba'nin ihtiyaç duydugu asi, ilaç ve gidanin saglanmasina destek olmaya hazir olduklarini bildirdi.

Ülkenin güneydogu bölgesindeki Tabasco eyaletinde basin toplantisi düzenleyen Lopez Obrador, Küba'da hafta sonu hükümete karsi yapilan protesto gösterileri ve ada ülkesinde yasanilan ekonomik krizle ilgili açiklamalarda bulundu.

Lopez Obrador, ülkeye asi, ilaç ve gida destegi teklifinde bulunarak, Küba'ya uygulanan mevcut ekonomik ambargonun ertelenmesini istedi.

- "Küba halkiyla dayanismami ifade ediyorum"

Ülkedeki protestolarin barisçil ve içinde siddet olmadan çözülmesi gerektigini savunan Lopez Obrador, "Küba bagimsiz ve özgür bir ülke, disaridan herhangi yabanci bir güç müdahale etmemeli, Küba halkinin kendi kaderini tayin hakkina saygi duyulmali. Küba halkiyla dayanismami ifade ediyorum." ifadesini kullandi.

Lopez Obrador, dünyadan Küba'ya yardim edilmesi isteniyorsa, ekonomik ablukanin kaldirilmasi gerektigini vurgulayarak, "Beklemede kalacagiz ve Küba'nin kardes halkina yardim etmeye hazir olacagiz. Küba hükümeti talep ederse, halka yardim saglayacak, iletisim ve köprü kuracak bir imkanin aranmasini Disisleri Bakanindan isteyecegim." seklinde konustu.

- Protestolar

Nüfusu 11 milyonu asan ada ülkesi Küba, 1 Ocak 1959'da kurulusundan bu yana ilk kez baskent Havana ve adanin çesitli bölgelerinde binlerce kisinin katildigi yönetim karsiti protestolara sahne oldu.

Küba Komünist Partisi (PCC) egemenliginde yönetilen ülkede binlerce kisi, ekonomik problemler, gida maddelerine erisim sorunu, elektrik kesintisi ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin getirdigi sikintilar nedeniyle sokaklara döküldü.

Gösteriler, baskent Havana'ya yaklasik 30 kilometre uzakliktaki San Antonio de los Banos bölgesinde basladi ve kisa sürede ülke geneline yayildi.

Sosyal medyaya yansiyan görüntülerde, ülke yönetimini hedef alan gösterilerde protestocularin "Diktatörlük yikilsin, Özgürlük, Korkmuyoruz" gibi sloganlar attigi ve yer yer yagma ve siddet olaylarinin yasandigi görüldü.

Gösterilerin ülkeyi etkisi altina almasinin ardindan Diaz-Canel, PCC yanlilarini, devrimi muhafaza etmek için sokaklara davet etmis ve hükümet yanlisi gösteriler de düzenlenmisti.

Sosyal medyada, yaralilarin oldugu ve ortadan kaybolmalarin yasandigi iddia edilirken, henüz bu konuya iliskin resmi bir açiklama yapilmadi.

Kaynak: AA