Kolombiya, Haiti Devlet Baskani Moise'ye Yönelik Suikast Ile Iliskilendirilmesine Tepki Gösterdi

Kolombiya, Devlet Baskani Ivan Duque'nin, Haiti Devlet Baskani Jovenel Moise'ye yönelik suikasti planladigi öne sürülen güvenlik sirketi sahibi Venezuelali is adami Antonio Intriago ile daha önce ABD'nin Miami kentinde görüstügü haberlerini yalanladi.



Devlet Baskanligi sarayi Casa de Narino'dan yapilan açiklamada, Devlet Baskani Duque'nin Miami'de Subat 2018'de devlet baskanligi kampanyasi sirasinda 1200 kisinin davetli oldugu bir etkinlige katildigi belirtilerek, orada onlarca kisiyle fotograf çektirdigi bildirildi.

Etkinlikte oldugu öne sürülen Antonio Intriago ile Duque'nin hiçbir sekilde temas kurmadigi savunulan açiklamada, devlet baskaninin katilimcilari selamladigi ve fotograf çektirdigi dile getirildi.

- Duque'nin Intriago ile tanistigi iddiasi

Bölge basininda çikan haberlerde, Moise'ye suikast süphelilerinden gözaltina alinan 19'u eski Kolombiyali asker 21 kisinin, Intriago'nun sahibi oldugu güvenlik sirketi adina çalistigi öne sürüldü.

Ulusal Polis Müdürü Jorge Luis Vargas bugünkü açiklamasinda, Kolombiyalilari Haiti'de çalismak üzere ise alan sirketin CTU Security LLC (Federal Terörle Mücadele Birimi) oldugunu söyledi.

Bu sirketin Mart 2008'de ABD'nin Florida eyaletinde kuruldugu ve dosyada, yargilanmakta olan eski Kolombiyali askerlerin ise alindigina dair kanitlarin ortaya çiktigi iddia edildi.

Güvenlik sirketi, Haiti'de devam eden Moise suikasti sorusturmasinda bas süpheli konuma yükseldi.

Öte yandan sirketin sahibi oldugu söylenen Intriago'nun ABD makamlari tarafindan arandigi kaydedildi.

- Gözaltina alinan zanli sayisi 21'e çikmisti

Haiti polisi, Devlet Baskani Moise'ye düzenlenen suikasta karistigindan süphelenilen 19'u Kolombiyali, 2'si Haiti asilli ABD'li zanlinin gözaltina alindigini belirtmisti.

Ulusal Polis Müdürü Leon Charles, Moise suikastinin, 26 Kolombiyali ve iki Haiti asilli ABD vatandasinin içinde oldugu bir komando birligi tarafindan yapildigini söylemisti. Operasyonlar kapsaminda polisle çatismaya giren 10 süpheli öldürülmüstü.

Haiti'nin 53 yasindaki Devlet Baskani Moise, silahli kisilerce evine düzenlenen saldirida hayatini kaybetmis, esi Martine Moise yaralanmisti.

Moise'nin evinde ugradigi suikast sonucu hayatini kaybetmesinin ardindan geçici Basbakan Claude Joseph, ülkede acil durum ilan etmisti.

Kaynak: AA