Kanada'da 10 Çocuk Yaz Tatili Boyunca Yatili Kilise Okulunda Hayatini Kaybeden 215 Çocuk Için Etkinlik Gerçeklestirecek

Kanada’nin British Columbia eyaletine bagli Vancouver kentinden 10 çocuk, Kamloops Yatili Kilise Okulunda hayatini kaybeden 215 çocuk için, yaz tatili boyunca etkinlik düzenleyecek.



Vancouver’un kuzeyindeki Sherwood Park Ilkögretim Okulu ögrencisi 10 çocuktan her biri, tatil boyunca çesitli spor aktiviteleriyle 215 kilometrelik etkinlik gerçeklestirecek.

Yaslari 5 ile 11 arasindaki 10 çocuk, yatili kilise okullarinda hayatlarini kaybeden çocuklari anma için giyilen turuncu gömlekleriyle disari çikacak ve 215 kilometre boyunca kosarak, bisiklete binerek, yüzerek, kaykay yaparak, paten yaparak veya kürek çekerek farkindalik olusturmaya çalisacak.

Çocuklarin her biri, 215 kilometre boyunca sergileyecekleri etkinlikle 215 Kanada Dolari bagis toplamayi hedefliyor.

Bu amaçla çocuklardan birisinin velisi olan Andriana Beauchemin tarafindan, çevrim içi bagis sitesi gofoundme.com’da 2150 Kanada Dolari toplama hedefi ile açilan etkinlik bagis kampanyasinda, su ana kadar toplam 1250 Kanada Dolari toplandi.

Beauchemin kampanyanin açiklama metninde, ‘’Okulumuzun ve evlerimizin, Skwxwú7mesh (Squamish) Nation ve Tsleil-Waututh Nation'in geleneksel topraklarinda bulundugunu kabul ediyoruz. Hedefimiz, bu yaz çesitli aktivitelerle 215 kilometre yol katederek toplam 2150 kilometreye ulasmak! Hala kurtarilacak daha çok çocuk oldugunu biliyoruz ancak Kamloops Yatili Okulu'nda 215 çocugun kalintilarinin yakin zamanda kesfedilmesi nedeniyle sembolik bir sayi olarak 215'i seçiyoruz.’’ ifadelerine yer verdi.

Andriana Beauchemin açiklamasinda, ‘’Bu okullardaki çocuklar ailelerinden zorla alindi, kendi dillerini konusmalarina izin verilmedi, çalistirildi ve uygun tibbi bakim veya beslenme alamadi. Istismar ve cezalar siddetli ve sikti. Okullar Kanada hükümeti tarafindan finanse edildi ve Hristiyan kiliseleri tarafindan yönetildi. Sistemin yüz yili askin bir süredir varligi boyunca, yaklasik 150 bin çocuk yatili okullara yerlestirildi. Okullardaki çocuk ölümlerinin sayisi bilinmiyor, ancak tahminler 3 bin 200 ila 30 bin arasinda degisiyor.’’ görüslerini dile getirdi.

Öte yandan etkinlikle ilgili Kanada resmi haber ajansi CanadianPress’e de konusan Andriana Beauchemin, kampanya ile toplanacak bagislarin Yatili Kilise Okullarinda Hayatta Kalanlar Dernegine verilecegini ancak amaçlarinin paradan çok çocuklari Kanada'nin eski yatili okullari hakkinda egitmek oldugunu söyledi.

Çocuklarin su ana kadar toplam 436 kilometre yol katettiklerini anlatan Beauchemin "Çocuklar yardim etmek için bir seyler yapmak istediler. Asil mesele farkindalik yaratmak çünkü her kilometrelerini yapmaya basladiklarinda ve turuncu tisörtlerini giydiklerinde bu konu hakkinda bir sohbet baslatiyorlar." dedi.

Ajansin görüstügü çocuklardan Beauchemin'in oglu Varley, "Çocuklar bu okullara zorla götürüldü. Bazilari yasadi, bazilari yasamadi ve ben bunu yeni ögrendim. Büyükannemin ailesi de o okullardaymis. Insanlar bunu ögrenebilsin diye hayatta kalanlar için kilometreler yapiyoruz.” diye konustu.

Takimdaki çocuklardan Arlo Webbe ise, "First Nations halkina onlara yardim etmek istedigimizi göstermek için bu meydan okumayi yapmak istiyorum. Ben, onlarin ailelerine zarar veren insanlardan daha iyi olmak istiyorum." ifadesini kullandi.

Çocuklarin etkinligi, yatili kilise okullarinda hayatlarini kaybeden çocuklarin anilacagi 30 Eylül 2021’deki Turuncu Gömlek Günü'nde sona erecek.

Kanada'da kilise okulu bahçesindeki kayit disi çocuk mezarlari ilk defa, 29 Mayis’ta British Columbia eyaletinin Kamloops kentindeki yatili kilise okulunun bahçesinde bulunan 215 çocuga ait ceset kalintilariyla gündeme gelmisti.???????

24 Haziran’da da Sakatchewan eyaletindeki Marieval Yatili Kilise Okulunun bahçesinde resmi kayitlarda olmayan 751 çocuk cesedi kalintisinin oldugu mezarlar bulunmustu.

Kanada’nin British Columbia eyaletindeki eski St. Eugene Misyon Okulu'nun yakininda da 30 Haziran 2021’de 182 çocuga ait ceset kalintilarinin oldugu kayit disi mezarlar kesfedilmisti.

Kaynak: AA