Güney Afrika'daki Siddet Olaylarinda Hayatini Kaybedenlerin Sayisi 72'Ye Yükseldi

Simdiye kadar 1234 kisi gözaltina alindi.

Güney Afrika'da eski Cumhurbaskani Jacob Zuma'nin tutuklanmasi sonrasinda patlak veren siddet ve yagma olaylarinda yasamini yitirenlerin sayisi 72'ye çikti.

Ulusal Müsterek Operasyon ve Istihbarat Yapisi'ndan (NATJOINTS) yapilan açiklamada, olaylarda hayatlarini kaybedenlerin sayisinin 72'ye yükseldigi bildirildi.

Açiklamada, olaylarin Kwazulu-Natal ve Gauten eyaletlerinin ardindan Mpumalanga ve Northern Cape eyaletlerine de siçradigi ifade edildi.

Ölümlerin bir kisminin yagma olaylari sirasinda yasanan izdihamdan kaynaklandiginin kaydedildigi açiklamada, Gauteng'deki çatismalarda hayatini kaybeden polis memuru Meshack Mahlangu'nun ailesine bassagligi dilendi.

Öte yandan, su ana kadar 549'u Kwazulu-Natal eyaletinde, 683'ü Gauteng eyaletinde olmak üzere 1234 kisi gözaltina alindi.

- Gösteriler ayaklanmaya dönüstü

Hakkinda 15 ay hapis cezasi verilen eski Cumhurbaskani Zuma'nin affedilmesi talebiyle 9 Temmuz'da baslatilan protestolar, kisa sürede siddet olaylari içeren ayaklanmalara dönüstü.

Kwazulu-Natal eyaletinin Durban ve Pietermaritzburg kentleri ile Gauteng eyaletinin Johannesburg kentinde çok sayida magaza ve is yeri yagmalandi.

Zuma, yolsuzluk, haraç, dolandiricilik, vergi kaçakçiligi ve kara para aklamanin da aralarinda oldugu 16 ayri suçtan yargilaniyor.

29 Haziran'da Anayasa Mahkemesi tarafindan mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasina çarptirilan Zuma, mahkemenin aldigi bu karara karsi dirense de 8 Temmuz'da Nkandla kentinde güvenlik güçlerine teslim olmustu.
Kaynak: AA