Fransa Disisleri Bakani Açiklamasi AB, Lübnanli Yetkililere Karsi Yaptirim Uygulama Konusunda Mutabakata Vardi

Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian, Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin Lübnanli yetkililere karsi bu ay bitmeden yaptirim uygulamaya koyma konusunda mutabakata vardigini belirtti.

Le Drian, Brüksel'de düzenlenen, AB ülkeleri disisleri bakanlarinin bir araya geldigi AB Dis Iliskiler Konseyi sonrasi yaptigi açiklamada, Lübnan’in aylardir kendini yok etmekte olan bir ülke oldugunu söyledi.

Halkin sikinti içinde oldugunu dile getiren Le Drian, Lübnanli yetkililere aylardir hükümet kurmalari ve ülkeyi bu trajediden çikarmalari için gerekli reformlari yapmalari konusunda uyardiklarini aktardi.

Fransa Disisleri Bakani, AB ülkeleri arasinda Lübnan Limanindaki patlamanin yil dönümünden önce, bu ay bitmeden yaptirim uygulamaya koyma konusunda siyasi mutabakat oldugunu ifade ederek, yaptirimlarin Lübnanli yetkililer üzerinde, hükümet kurma ve temel reformlari uygulama konusunda harekete geçme yönünde baski araci olacagini savundu.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, Lübnan’da siyasi hezimetin devam ettigini, AB’nin bu durumdan ülkenin siyasi liderlerinden daha endiseli oldugunu ileri sürdü.

Borrell, halki degil, siyasetçilerin tutumunu hedef alan dengeli bir yaptirim rejiminin söz konusu olduguna isaret etti.

Hükümetin kurulmasini engellemekten sorumlu tuttugu Lübnanli siyasetçilerin kendi topraklarina girmesini sinirlayan Fransa’nin talebiyle, Lübnan’a karsi yaptirimlar birkaç aydir AB içerisinde tartisiliyordu.

Kaynak: AA