BM, Etiyopya'nin Tigray Bölgesine 900 Insani Yardim Malzemesi Gönderdi

Birlesmis Milletler (BM), Etiyopya'nin Tigray bölgesine 900 ton gida ve diger insani yardim malzemesi gönderdi.

Dünya Gida Programi'ndan (WFP) yapilan açiklamada, Tigray bölgesinin baskenti Mekele'ye 900 metrik ton gida ve diger acil durum malzemeleri içeren 50 tir konvoyun ulastigi belirtildi.

Bölgedeki büyük insani ihtiyaçlarin karsilanmasi için Mekele'ye giden tir sayisinin iki kati olmasi gerektigi kaydedilen açiklamada, "Tigray'da acil gida yardimina ihtiyaci olan yaklasik 4 milyon insanla, WFP'nin insani yardim sektörü adina her hafta 10 bin tondan fazla gida ve 150 bin litre yakit tasimasi gerekiyor." ifadesi yer verildi.

Öte yandan, WFP Acil Durum Koordinatörü Tommy Thompson, Etiyopya hükümetinin konvoyun Tigray bölgesine güvenli geçisi için verdigi izni memnuniyetle karsiladi.

WFP'nin gida ve yakit stoklarinin hala endise verici derecede düsük seviyelerde oldugunu isaret eden Thompson, "WFP ve diger acil müdahale ekipleri, bölge genelinde genis ölçekte hayatlari ve geçim kaynaklarini kurtarmak için her gün düzenli ve güvenli geçis garantisine ihtiyaç duyuyor." dedi.

Thompson, "Sadece yakit için, her ay Tigray'e ulasmak için 20 tankere ihtiyacimiz var. Bu hizla WFP, Tigray'da gida yardimina ihtiyaci olan 2 milyondan fazla kisiye ulasmayi umamaz." ifadesini kullandi.

- Tigray bölgesinde tek tarafli ateskes ilan edildi

Etiyopya hükümeti tarafindan yapilan açiklamada, Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) isyancilarinin ele geçirdigi ileri sürülen Tigray bölgesinde tek tarafli ateskes ilan edildigi belirtilmisti.

Tigray'daki çiftçilerin hasat mevsimini (haziran, temmuz, agustos) kullanmalarini saglamak için bu kararin alindigi kaydedilen açiklamada, bundan sonra bölgede yardim kuruluslarinin ordunun eskortu olmadan çalisacagi aktarilmisti.

Açiklamada, bölgede TPLF güçlerinin hala daginik bir durumda oldugu ve ara sira saldiri yaptigi iddia edilmisti.

Bir dönem Tigray eyaletini yöneten isyanci TPLF güçlerinin 3 Kasim 2020'de Etiyopya'nin Kuzey Komutanligi birliklerine saldirmasi ve sonrasinda Basbakan Abiy Ahmed'in TPLF'ye karsi askeri harekat karari almasinin ardindan eyalette 1 milyondan fazla kisi yerinden edildi.

Birlesmis Milletler (BM), 8 Haziran'da Tigray bölgesi için "kitlik" uyarisinda bulunmus ancak Etiyopya hükümeti bunu reddetmisti.

Kaynak: AA