Ari Zehri Ciltte Yaslanma Karsiti Etki Gösteriyor

Gida Yüksek Mühendisi Asli Elif Tanugur Samanci: 'Dogal bitkisel yaglar, ari sütü ve ari zehri içeren katkisiz formüllerin kullanimi cilt bariyerinin temizligi, sikilasmasi ve canli bir görünüm kazanmasi açisindan faydali olacaktir' Dermatoloji Uzmani Doç. Dr. Zekayi Kutlubay: 'Hücre yenilenmesini destekleyen ari zehri, ciltte gösterdigi antiaging etkiye ve deri hastaliklarindaki olumlu etkilerine bagli olarak kozmetik ve ilaç alanlarinda kullanilir'

Gida Yüksek Mühendisi Asli Elif Tanugur Samanci, "Dogal bitkisel yaglar, ari sütü ve ari zehri içeren katkisiz formüllerin kullanimi cilt bariyerinin temizligi, sikilasmasi ve canli bir görünüm kazanmasi açisindan faydali olacaktir." dedi.

Güvenilir Ürün Platformu'ndan yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Samanci, ari ürünleri yüzyillardir insanoglunun en büyük sifa kaynagi oldugunu belirtti.

Ari zehrinin isçi arilarin kendilerini savunma amaciyla ürettigi ve içeriginde biyoaktif peptidlerin, histamin, noradrenalin ve dopamin gibi bilesenlerin ve çesitli enzimlerin bulundugu bir salgi oldugunu aktaran Samanci, sunlari ifade etti:

"Her isçi ari ömrü boyunca 0.3 mg ari zehri üretebilmektedir. Ari zehri, yüzyillardir kullanilan etkili bir apiterapi ürünüdür. Günümüzde özel yöntemlerle toplanarak cilt hastaliklari, nörolojik kökenli hastaliklar ve kas-iskelet hastaliklarinda faydalanilmaktadir. Özellikle son dönemde yaslanma karsiti etkisinden yararlanilan formüller tasarlanmaktadir. Ari zehri ve arilarin antioksidan açisindan zengin olan propolis, ham bal gibi diger ürünlerinin cilt bakim ürünlerinde kullanimi çok yeni ve gelisime açik bir alan.

Kozmetik ürünlerin kullanimi, günesin zararli ultraviyole isinlari, dogal yaslanma süreci gibi birçok etmen ile hasar alan cilt bariyeri dogal kaynakli ürünler ile desteklenerek beslenmelidir. Dogal ari ürünleri bu anlamda çok degerli bilesenlerdir. Dogal bitkisel yaglar, ari sütü ve ari zehri içeren katkisiz formüllerin kullanimi cilt bariyerinin temizligi, sikilasmasi ve canli bir görünüm kazanmasi açisindan faydali olacaktir."

Dermatoloji Uzmani Doç. Dr. Zekayi Kutlubay ise ari zehrinin sinir, kas ve kemik sistemi hastaliklarinin yani sira cilt üzerinde de dogrudan etki gösteren dogal bir toksin oldugunu belirtti.

Ari zehrinin içeriginde degerli peptidler, aminoasitler ve mellitin, apamin, adolpin gibi özel bilesenlerin bulunduguna isaret eden Kutlubay, "Bilimsel çalismalar incelendiginde atopik dermatit, akne, sedef ve zona gibi deri hastaliklarinda ari zehrinin olumlu etkilerinin oldugu görülmektedir. Elastin ve kolajen üretimini uyararak anti-aging (yaslanma karsiti) etki saglayan ari zehri, kan dolasimini hizlandirarak ince çizgi ve kirisikliklarin önüne geçilmesini destekler. Hücre yenilenmesini destekleyen ari zehri, ciltte gösterdigi anti-aging etkiye ve deri hastaliklarindaki olumlu etkilerine bagli olarak kozmetik ve ilaç alanlarinda kullanilir." açiklamasinda bulundu.

Ari zehrinin cilt kirisikliklari üzerine etkisiyle ilgili yapilan bilimsel çalismalari anlatan Kutlubay, sunlari aktardi:

"2015 yilinda Kore’de yürütülen bilimsel çalismada, ari zehrinin ultraviyole isinlara bagli cilt yaslanmasi ve dogal yaslanma sürecine bagli olarak görülen yüz kirisikliklari üzerine etkisi incelenmistir. Çalismaya katilan 30-49 yas araligindaki 22 kadina 12 hafta boyunca günde 2 kez olmak üzere yüzde 0.006 konsantrasyonunda ari zehri yüz serumunu uygulanmistir. Çalisma sonucunda ari zehri serum tedavisinin kirisiklik alanini, sayisini ve derinligini azaltarak klinik olarak yüz kirisikliklarini azalttigi görülmüstür. Ari zehrinin cilt bakimi ürünlerinde kirisiklik karsiti dogal bir ürün olarak kullaniminin güvenli ve etkili olabilecegi bildirilmistir. Bu noktada cilt sagliginizi desteklemek için dogal formüllü, güvenilir ve sertifikali ürünler tercih edilmelidir."

Kaynak: AA