TIKA'nin Restore Ettigi Sultan Ali Dinar'in Müze Evi Sudan Hükümetine Teslim Edildi

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi (TIKA) Baskanligi tarafindan restore edilen Sultan Ali Dinar'in müze evi, Sudan Tarihi Eserler ve Müzeler Genel Müdürlügüne teslim edildi.

Sudan'in baskenti Hartum'daki Tarihi Eserler ve Müzeler Genel Müdürlügünde gerçeklestirilen devir teslim törenine Sultan Ali Dinar'in torunu Sultan Ahmed Hüseyin Eyyüb, TIKA Hartum Koordinatörü Bilal Özden ve Sudan Tarihi Eserler ve Müzeler Genel Müdür Vekili Galya Carulnabi katildi.

Sultan Ali Dinar'in torunu Sultan Eyyüb, törenden sonra basin mensuplarina yaptigi açiklamada, "Bu tarihi esere ihtimam gösterdigi ve restore ettigi için TIKA'ya sükranlarimizi sunuyoruz." dedi.

Sudan - Türkiye iliskilerine önem veren özellikle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'a tesekkür ettigini belirten Eyyüb, bu çalismanin Osmanli Sultani 2. Abdülhamid dönemde önemli yere sahip olan Sultan Ali Dinar'in hatirina gerçeklestigini söyledi.

100 yil önce Darfur Sultani Ali Dinar'in döneminde Kabe-i Muazzama'nin örtüsünün buradan gönderildigini dile getiren Sultan Eyyüb, Sudan hükümetini ve Sudan halkini bu esere daha fazla ilgi göstermeye davet etti.

TIKA Hartum Koordinatörü Bilal Özden, Türkiye ve Sudan'in köklü iliskilere sahip iki ülke ve köklü iliskilerinin sembollerinden birinin Darfur Sultani Sultan Ali Dinar oldugunu belirtti.

Sultan Ali Dinar'in hatirasina ve mirasina sahip çikmak ve iki ülke arasindaki iliskileri gelistirmek adina Sultan Ali Dinar'a ait olan ve müze olarak kullanilan evin 2016 yilinda restorasyon çalismalarina baslandigini söyleyen Özden, bugün müze evi Tarihi Eserler ve Müzeler Genel Müdürlügüne teslim ettiklerini dile getirdi.

Özden, bu teslimin yeni projeler için bir baslangiç oldugunu vurguladi.

Sultan Ali Dinar müze evinin teslim edilmesinden memnuniyetini ifade eden Tarihi Eserler ve Müzeler Genel Müdür Vekili Galya Carulnabi de restore islerinde sarf ettigi çabalardan dolayi özellikle TIKA'ya ve Türkiye hükümetine tesekkür etti.

Carulnabi, eski haline dönmemesi için Sudan hükümetinden müzeye sahip çikmasini, en kisa sürede açilisini gerçeklestirecekleri müzeyi herkesin ziyaret etmesini istedi.

Kaynak: AA