Taliban, Çin'in Afganistan'in Yeniden Insasi Için Yatirimlarini Memnuniyetle Karsiliyor

Taliban'in sözcülerinden Suheyl Sahin, Çin'in Afganistan'in yeniden insasi için yatirimlarini memnuniyetle karsiladiklarini söyledi.

Sahin, South China Morning Post'a verdigi demeçte Çin'i "dost ülke" olarak nitelendirerek, "Çin'i memnuniyetle karsilariz. Eger yatirim yapacaklarsa tabii ki güvenliklerini saglariz. Güvenlikleri bizim için çok önemlidir." dedi.

Pekin yönetimiyle iliskilerinin iyi olduguna dikkati çeken Sahin, "Çin'e bir çok kez gittik ve iyi iliskilerimiz var. Çin, Afganistan'in insasi ve gelisimi için memnuniyetle karsiladigimiz dost bir ülkedir." ifadelerini kullandi.

- Afganistan'in baska ülkelere saldirilarda üs olmasina izin verilmeyecek

Sahin, Taliban'in Dogu Türkistan Islami Hareketi gibi gruplarin Afganistan'da faaliyet göstermesine izin vermeyecegini aktardi.

Afganistan'in baska ülkelere saldirilarda üs olarak kullanilmasina imkan tanimayacaklarini vurgulayan Sözcü Sahin, ülkede hiçbir grubun egitim yapmasina, fon ya da üye toplamasina da müsaade etmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Sahin, El Kaide'nin baska bir ülkede olamamasi nedeniyle bu gruba izin verdiklerine isaret ederek, "Afganistan'da su anda El Kaide mensubu yok." dedi.

ABD Disisleri Bakanliginin hala aktif olduguna dair güvenilir bir delil olmadigini belirttigi "Dogu Türkistan Islami Hareketi", Birlesmis Milletler tarafindan terör örgütü olarak kabul ediliyor.

- Ülkede siddet olaylari sürüyor

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki siddetli çatismalar devam ediyor.

Taliban, haziranin son haftasinda baslattigi saldirilarda Özbekistan ve Tacikistan sinirindaki ilçelerin tamamina yakinini ele geçirdi.

Özbekistan'a açilan en önemli ticaret güzergahi olan Hayratan Sinir Kapisi'ni iki yönden kusatan Taliban, güneybatida ise Gazni vilayetine yogunlasti.

Afganistan'da ilerleyisine devam eden Taliban 8 Temmuz'da ülkenin Iran sinirindaki Islam Kale Sinir Kapisi'ni ele geçirmisti.

Taliban, Badahsan, Tahar, Gazni, Herat ve Badgis vilayetlerinde siddetli saldirilarla baskisini artirdi.

Afganistan Içisleri Bakanligina göre, son 3 haftada 14 ilçe Taliban'dan geri alinirken hiçbir ilçe kalici bir sekilde tamamen örgütün kontrolünde bulunmuyor. Taliban ise yüzde 80'inin üzerinde alan hakimiyeti kurdugunu iddia ediyor.

AA muhabirinin yerel yetkililerden edindigi bilgiye göre de Taliban, 407 ilçenin 160'tan fazlasini, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmis bulunuyor.

Ülkenin kuzeydogusundaki Badahsan vilayetinde 3, Tahar vilayetinde 2, Kunduz vilayetinde de 3 ilçeyi kontrol eden hükümet güçleri de Taliban'in elindeki ilçeleri geri almak için operasyonlarini sürdürüyor.

Kaynak: AA