(Özel) Unutulmaya Yüz Tutmus Altin Degerindeki Meslegi 10 Günde Ögretiyor

Bursa’da bir zanaatkâr, dedesinden ögrendigi unutulmaya yüz tutmus kozadan iplik çikartma isini 10 günde meraklilarina ögretip meslek sahibi yapiyor.

(Özel) Unutulmaya Yüz Tutmus Altin Degerindeki Meslegi 10 Günde Ögretiyor
Mudanya ilçesinin Yörükali köyünde yasayan Selman Öztürk, dedesinden ögrendigi ipek böcegi kozasindan iplik çikartma isini yüzlerce yillik teknikle yaparak, isteyen herkese 10 günde ögretiyor. Köyde evinin bahçesinde kurdugu kerpiçten yaptigi ocakta odun atesinde isittigi suda ipek kozalarini sicak suda yumusatarak bu kozalarin iplik uçlarini süpürge yardimiyla çikartiyor. Çikarttigi bu uçlari tezgahta çevirerek makaraya sararak iplik elde ediyor. Dedesinden ögrendigi teknikle bu isi yapan Öztürk, bu isi yapan Bursa’daki son temsilcilerden, kaybolmaya yüz tutmus bu meslegi meraklilarina 10 günde açtigi kursla ögreten zanaatkar bu meslegi gelecek kusaklara aktarmak için elinden gelini yapiyor. Öztürk’ün köyde kurdugu iplik çikartma atölyesine çok sayida fotograf sanatçisi da fotograf çekmek için geliyor. Bu isin meraklilari belli bir ücret karsiliginda 10 günde kozadan ipek ipligi çikartmayi ögreniyor.

Bu isi 49 yildir severek yaptigini ifade eden Selman Öztürk, "Bu isi dedem ve babam yapiyordu. Ben de onlardan ögrendim. Eskiden ipek böcegi besleyip kozalarini Bursa Kozahan’da satiyorduk. Evde kozalardan tezgahta elde ettigimiz ipek iplikleri ise Hereke fabrikasina satiyorduk. Bu isi yapan kalmadi. Bu meslegi Bursa’da yapan bir ben kaldim. Bu meslegi gelecek kusaklara aktarmak için elimden geleni yapiyorum. Evimde açtigim tezgahta bu isi 10 günde meraklilarina ögretiyorum. Buraya gelenler 10 günde meslek sahibi oluyor. Bu benim kozalari isledigim firin eski teknikle yapilan tepme firin olarak geçiyor. Yüzlerce yillik teknikle burada kozadan ipek iplik elde ediyorum. Bu isin meraklisi herkesi Mudanya Yörükali köyüne bekliyorum" dedi.

Kaynak: İHA