Merkez Bankalari, Piyasalarin Odagindaki Yerini Koruyor

Küresel piyasalarda geçen haftanin son islem gününde pozitif bir seyir izlenmesinin ardindan bu hafta ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell'in açiklamalari ile Türkiye ve Japonya merkez bankalarinin toplantilari takip edilecek.

Geçen hafta küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) toplanti tutanaklariyla artan belirsizlikler ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda delta varyantina yönelik tedirginlikler öne çiksa da ABD borsalarinin rekorlarina devam etmesi dikkati çekti.

Bu hafta Çin'de büyüme basta olmak üzere yogun veri gündeminin takip edilecegi piyasalarda, Fed Baskani Jerome Powell'in Senato'da yapacagi sunum ile Japonya ve Türkiye'de merkez bankalarinin faiz kararlari da yatirimcilarin odagina yerlesti.

Fed'in geçen hafta yayimlanan toplanti tutanaklari, varlik alimlarinin azaltilmasi konusundaki belirsizliklerin uzun bir süre daha gündemi mesgul edecegini ortaya koydu. Bu anlamda Powell'in yapacagi sözle yönlendirmelerinin önemi artarken, açiklanacak makroekonomik verilerin de yatirimci kararlari üzerinde belirleyici olmasi bekleniyor.

Cuma günü New York borsasinda rekorlar kirilirken, dolar endeksi ise yüzde 0,3 deger kaybiyla 92,1'e geriledi. Dow Jones endeksi yüzde 1,30, S&P 500 endeksi yüzde 1,13 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,98 artarak tüm zamanlarin en yüksek kapanislarini gerçeklestirdi.

Avrupa tarafinda beklentilerin altinda kalan makroekomoik veriler ve delta varyantina iliskin gelismeler geçen haftanin en önemli konulari oldu.

Almanya'da sanayi üretimi, fabrika siparisleri ve hizmet sektörü Satinalma Yöneticileri Endeksi verilerinin beklentilerin altinda kalmasi, pay piyasalarinda hafta genelinde karisik bir görünüme neden olsa da cuma günü alimlarin güçlendigi görüldü.

Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,30, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,73, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,07 ve Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,67 yükselis kaydetti.

Avro/dolar paritesi ise geçen hafta 1,1781 ile 5 Nisan'dan bu yana en düsük seviyesini görmesinin ardindan persembe ve cuma toparlayarak 1,1870 seviyesine yükseldi.

Cuma günü ABD ve Avrupa borsalarindaki pozitif seyir, Asya pay piyasalari ile yeni haftaya da tasindi. Çin Merkez Bankasi'nin (PBoC) attigi zorunlu karsilik adimi da piyasalari likidite anlaminda destekledi. PBoC, 15 Temmuz'da itibaren geçerli olacak sekilde zorunlu karsilik oranlarini 0,5 puan düsürdü. Yapilan degisiklikle piyasaya 1 trilyon yuanlik likidite saglanacagi tahmin ediliyor.

Öte yandan bugün açiklanan verilere göre Japonya'da çekirdek makine siparisleri mayista, bir önceki aya göre yüzde 7,8 artarak beklentileri asti.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,1, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,9 deger kazandi.

Artan risk istahi ile gerileyen altinin ons fiyati ise su dakikalarda yüzde 0,4 azalisla 1.800 dolardan islem görüyor.

Yurt içinde, geçen haftanin son islem gününde sinirli da olsa alicili seyreden Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,39 artarak günü 1.378,28 puandan tamamladi. Endeks haftalik bazda ise 1.370-1400 bandinda dalgali bir seyir izledi ve bir önceki haftaya göre yüzde 0,12 deger kazandi. Cuma günü yüzde 0,4 düsüsle 8,6631'den kapanis yapan dolar/TL ise, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,6620 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bu hafta yurt içinde, çarsamba Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin (TCMB) faiz karari ile sali sanayi üretimi verilerinin takip edilecegini bildirdi.

Yurt disinda, çarsamba Fed Baskani Powell'in Temsilciler Meclisi'nde yapacagi sunum ve cuma Japonya Merkez Bankasi'nin faiz kararinin yani sira, sali ABD'de enflasyon ve persembe Çin'de büyüme basta olmak üzere yogun veri gündeminin yatirimcilarin odaginda bulundugunu kaydeden analistler, Kovid-19 salginina iliskin gelismelerin de izlenecegini söyledi.

Analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.400 ve 1.440 seviyelerinin direnç, 1.350 puanin destek konumunda oldugunu ifade etti.

TCMB Para Politikasi Kurulu toplantisina iliskin AA Finans'in beklenti anketine katilan ekonomistlerin tamami bir hafta vadeli repo ihale faiz oraninin (politika faizi) yüzde 19'da sabit birakilacagini tahmin ediyor. Ekonomistler takvim etkisinden arindirilmis sanayi üretim endeksinin ise mayista bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 38,2 artmasini bekliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, haziran ayi konut satis istatistikleri

10.00 Türkiye, mayis ayi isgücü istatistikleri

Kaynak: AA