Israil Cumhurbaskani Herzog, Filistin-Israil Diyalogunu Yeniden Baslatmayi Planliyor

Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog, Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas'a, iki taraf arasinda diyalogu yeniden baslatma niyetinde oldugunu iletti.

Abbas, 7 Temmuz'da yemin ederek resmen göreve baslayan Herzog'u telefonla arayarak tebrik etti.

Herzog, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, "Bu aksam Filistin Devlet Baskani Abbas'la konustum ve önceki Israil cumhurbaskanlarinin yaptigi gibi Filistinliler ile Israilliler arasinda diyalogun yeniden baslamasini ve sürdürülmesini planladigimi kendisine ilettim." ifadesini kullandi.

Herzog, diyalogun iliskilerin gelistirilmesini ve iki halk arasinda barisin saglanmasina yardimci olmasini umut ettigini kaydetti.

Filistin haber ajansi WAFA'ya göre Abbas, Herzog'la görüsmesinde Gazze, Bati Seria ve Kudüs'te kalici barisin saglanmasinin gerekli oldugunu vurguladi.

Abbas, kapsamli ve adil barisin tesisi için gerekli kosullari olusturacak pratik adimlarin atilmasi gerektigini dile getirdi.

Israil Kanal 12 Televizyonu, daha önceki haberinde, Filistin Devlet Baskani Abbas'in, Filistin-Israil baris görüsmelerinin yeniden baslamasi için bir talep listesi hazirladigini iddia etmisti.

Israil ile Filistin arasindaki baris görüsmeleri, Israil'in, "1967 sinirlarini, zorunlu göçe maruz birakilan Filistinlilerin geri dönüs hakkini ve yasa disi Yahudi yerlesim birimlerinin insasina son vermeyi" kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014'te durmustu.

Kaynak: AA