Bin 100 Lezzet Noktasi, Seyahatseverlerin Yeni Gezi Rotasi Oldu

Sef, seyyah ve arastirmaci Ömür Akkor, 25 yillik birikimiyle hazirladigi “Türkiye Gastronomi Atlas’inda Türkiye’nin fakli ve az bilinen lezzetlerini bir araya topladi. Gezmeyi ve farkli tatlar denemeyi seven bireyler tarafindan kitabin yogun ilgi gördügünü belirten ünlü sef, “Kitapta bulunan bin 100 lezzet noktasi seyahatseverlerin yeni gezi rotasi oldu” dedi.

Bin 100 Lezzet Noktasi, Seyahatseverlerin Yeni Gezi Rotasi Oldu
Türkiye’nin yedi cografi bölgesini ve bütün sehirlerini karis karis gezen Ömür Akkor’un Ketebe Yayinlari’ndan çikan “Türkiye Gastronomi Atlasi” seyahatseverlere yeni lezzet noktalari ve gezi rotalari sunuyor. Anadolu’nun az bilinen, unutulmaya yüz tutmus yemeklerini ve gezi rotalarini harita ve çizimleriyle anlatan Akkor, kitapta bin 100 lezzet noktasi ve gezi rotasi bulundugunu aktardi.

Kitaba gösterilen ilgiden mutlu oldugunu ifade eden Akkor, “25 yildir Türkiye’yi gezip notlar aliyordum. Bu notlarda Türkiye’nin en manzarali yerlerine, en lüks ve pahali restoranlarina ya da turistlerin en çok gittigi yerlere degil de yöresel halkin gittigi ve onlarin damak tadina birebir uyabilen ve onlarin övdügü lokantalara yer verdim. Birkaç kusaktir orali olan insanlardan notlar aldim ve bunlari bir rehber haline getirdim. Kitapta bin 100 nokta, bin 100 ürün, lokanta ve pazar var ”dedi.

“25 yildir izledigim lokantalar var”

Kitabin hazirlik sürecinden bahseden Akkor, “Yola çikarken bu kitabi yazmayi hiç düsünmemistim. Aslinda bu kitabin ‘kervan yolda düzülür’ sözündeki gibi meydana geldigini söyleyebilirim. 25 yildir Türkiye’yi geziyorum. 10-11 yildir da haritalar çiziyorum. Bu birikimlerin kalici olmasi adina kitap çalismalarina basladim. Kitabin pratik, infografik olmasina ve grafik içermesine özen gösterdim. Son bir senedir yogun bir yazma, çizme ve tekrar yerine gidip kontrol etme çalismalari yaptim. Kitapta yaklasik 25 yildir izledigim lokantalar var” diye konustu.

Kitap her baskida güncelleniyor

Lezzet kesiflerinde dikkat ettigi noktalari paylasan Akkor, “Ürünün dogal yolla, dogru ve geleneksel yöntemlerle yapilmasina dikkat ettim. Onun disinda rafine ürün kullanilan bir yer var ise orayi yazmamaya özen gösterdim. Kitapta yer verdigim rotalarin zaten çogu belli bir yilin üzerinde, birkaç kusaktir oralarda. Benim için önemli olan bu yerlerin geleneksel olmasi, rafine ürünler kullanmamasi, meslege dededen-babadan devam etmeleridir. Bunun yani sira kitabi her baskida güncelleyerek devam ediyorum. Çünkü Türkiye’de benim rehberimin 5 kati kadar böyle yerler var. Türkiye’yi tek bir kitap ile tek bir atlas ile anlatmak mümkün degil. Her bir il, ilçe için atlas yazilabilir” seklinde konustu.

“Bayramin ilk günü et yerine, ciger kavurun”

Kurban bayrami için de önerilerinde bulunan Akkor, “Genelde kurban etinin sert oldugundan sikâyet ederiz. Bu bakimdan sabah kesilen kurbanlar için et +4 derecede aksama kadar bekletilmeli. Böylece etin sertligi biraz daha gitmis ve yumusamis olacaktir. Bunun yani sira bayramin birinci günü et yerine ciger kavurun. Hem daha yumusak hem de daha lezzetli. Sonraki günler için de et, daha dogru kullanim için yapilacak yemege göre ayrilarak, muhafaza edilebilir” dedi.

Ciger kavurma tarifi de veren Akkor, “Cigeri küçük küçük dograyin. Elinizde hayvan yagi var ise kullanabilirsiniz. Tencereyi isitin, sogani ve cigeri atin. Ciger sogandan çok daha hizli kavrulmus oluyor. Sogan ile cigeri 10 dakika kavurun. Içine kirmizi ve yesilbiber atip 10 dakika da hepsini beraber ve sebzeleri çok öldürmeden kavurun. Lavaslarin içine ciger ekleyip; üzerine limon, kimyon, biraz pul biber, maydanoz ve sogan serpip sarin. Simdiden afiyet olsun” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA