Biga'da Srebrenitsa Aniti Önünde Bosna Savasi Sehitleri Anildi

Çanakkale'nin Biga ilçesinde belediye tarafindan insa ettirilen Sehit Tegmen Korhan Kuruçay Parki'nin açilis töreninde, parkta yer alan Srebrenitsa Aniti önünde, Srebrenitsa Katliami'nda sehit olan Bosnaklar anildi.

Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan, törende yaptigi konusmada, parktaki Srebrenitsa çiçek anitinin hüznü, Islamiyeti ve masumiyeti simgelerken, ayni zamanda çok aci bir utanci ve hatirayi animsattigini söyledi.

Erdogan, "11 Temmuz 1995'te Avrupa'nin tam göbeginde dünyanin gözü önünde çocuk dahil binlerce Bosnak kardesimiz irkçi Sirplar tarafindan katledildi. Bizler bu soykirimi unutmayacagiz ve unutturmayacagiz." dedi.

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ergün Erkap ise su ifadeleri kullandi:

"Bundan tam 26 yil önce Avrupa'nin göbeginde bir insanlik utanci yasandi. Her zaman namusu ve onuru ile baris içinde yasamis olan biz Bosnaklar, Bosna'da katliam magduru olduk. 8 bin 372 masum çoluk, çocuk, anne, baba, kizan... DNA testi yapilan 19 cesedin en genci 16, en yaslisi ise 63 olarak tespit edildi. 2. Dünya Savasi'ndan sonra yasanan en büyük katliam olarak tarihe geçti."

Sehitler için dua edilmesi ve parkin açilisinin yapilmasiyla sona eren törene, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanisma Dernegi üyeleri, oda baskanlari ve siyasi parti temsilcileri katildi.

Kaynak: AA