Sivas'taki Tarihi Ulu Cami'nin Minaresinin Korunmasina Yönelik Çalismalar Sürüyor

ITÜ Insaat Fakültesi Yapi Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alper Ilki: 'Iç kuvvetler ve gerilmeler inceleniyor. Bu açidan da büyük bir problem görmüyoruz. Mevcut hasarlar takip ediliyor. Analizlerin sonunda ve toplanan veriler altinda müdahale önerilerini birlikte yapacagiz' ITÜ Insaat Fakültesi Yapi Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Recep Iyisan: 'Yapisal analizleri zemin etüdü ile birlestirerek minarenin mevcut haliyle korunmasi noktasinda çalismalar yapacagiz'

Sivas'taki Selçuklu dönemi eserlerinden tarihi Ulu Cami'nin temelden uca 117 santimetrelik egime sahip minaresinin canlanmasi ve korunmasi için Vakiflar Bölge Müdürlügünce sürdürülen çalismalarda zemin etüdü asamasina geçildi.

Kentte, Selçuklu Sultani 2. Kiliçarslan'in oglu Kutbüddin Meliksah tarafindan 1197'de insa ettirilen ve Anadolu'daki ilk camilerden olan Ulu Cami'nin minaresi 117 santimetrelik egimiyle dikkati çekiyor.

Kentin simge eserleri arasinda yer alan Ulu Cami'nin minaresi için Sivas Vakiflar Bölge Müdürlügünce baslatilan çalismalar sürüyor.

Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Insaat Fakültesi Yapi Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alper Ilki ve Yapi Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Recep Iyisan danismanliginda baslanan çalismalar kapsaminda bir yillik sürede minarenin hareketi çok sayida sensörle izlendi.

Temelden uca 117 santimetre egimin oldugu minarede son 1 yildir yapilan ölçümlerde yeni hareket gözlenmedi.

Elde edilen veriler dogrultusunda minareye ait yapisal performans incelemeleri baslatildi.

Yapilan çalismalardan ihtiyaç oldugu yönünde bir sonuç elde edilmesi durumunda minarenin yüzey restorasyonu ile beraber güçlendirme uygulamasi da gerçeklestirilecek.

Çalisma hakkinda bilgi veren Vakiflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, eserin korunmasi için önemli bir sürecin basinda olduklarini söyledi.

Karaca, statik problemin tespiti ve minarenin güçlendirmesine yönelik proje ihalesinin 2019 yilinda yapildigini hatirlatarak, "Insallah bugünden itibaren restorasyona yönelik çalismalara start vermis olacagiz. Çalismalara minarenin korunmasi ile baslayip, hocalarimizdan teknik bilgileri alacagiz." dedi.

- Analizler incelendikten sonra minarenin korunmasina yönelik ilk adim atilacak

Minarenin durumunun stabil oldugunu düsündüklerini anlatan Prof. Dr. Ilki, sunlari kaydetti:

"Ulu Cami'de çalismalar bir süre önce basladi. Çalismalar temel olarak üç ana gruba ayrilabilir. Birincisi deformasyonlarin takibi, bu yaklasik bir senedir süren bir süreç. Bu bir sene zarfinda herhangi bir kayda deger deformasyon gözlenmedi. Her türlü deformasyon online olarak takip ediliyor. Bizden önce de yapilmis bir çalisma vardi. O çalismada da deformasyonlarda veya egilmede herhangi bir artis kaydedilmemisti. Dolayisiyla bu ölçümlere dayali olarak durumun stabil oldugunu düsünüyoruz. Ölçümler hala devam ediyor. Minarenin modellenmesi yapildi. Iç kuvvetler ve gerilmeler inceleniyor. Bu açidan da büyük bir problem görmüyoruz. Mevcut hasarlar takip ediliyor. Analizlerin sonunda ve toplanan veriler altinda müdahale önerilerini birlikte yapacagiz."

Prof. Dr. Iyisan da minare zemininin sondaj yapilarak incelendigine dikkati çekti.

Yapilan çalismalar hakkinda bilgi veren Iyisan, söyle devam etti:

"Önceki etütlerle birlestirildiginde, sanildigi gibi yüzeysel temelin aksine, yüzeyden 10-15 metre asagida zemin aktarma söz konusu oldugunu fark ettik. Bunun minaredeki egim üzerindeki etkilerini ve durumun devam edip etmeyecegini belirleyecegiz. Son yillardaki ölçümlerde kayda deger bir deplasman görmedik. Ecdat yaptigi kaideyi blok tastan zemine aktarmis. Minarenin yapi temelleri, hem cami içerisinde hem cami disinda gözüküyor. Mevcut durumunu koruyor. Yapisal analizleri zemin etüdü ile birlestirerek minarenin mevcut haliyle korunmasi noktasinda çalismalar yapacagiz."
Kaynak: AA