Hasanpasa Gazhanesi, 'Müze Gazhane' Olarak Kapilarini Açti

Aslina uygun olarak restore edilen tarihi yapi, Müze Gazhane ismiyle Istanbullularin hizmetine sunuldu.

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) tarafindan 2015 yilinda restorasyonu baslatilarak müze ve kültür merkezine dönüstürülmesi planlanan tarihi Hasanpasa Gazhanesi'nde çalismalar tamamlandi.

Aslina uygun olarak restore edilen tarihi yapi, "Müze Gazhane" ismiyle Istanbullularin hizmetine sunuldu.

Tarihi alan, IBB Baskani Ekrem Imamoglu, Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi ve Kartal Belediye Baskani Gökhan Yüksel'in yani sira sanatseverlerin katilimiyla hizmete açildi.

Istanbul Kent Orkestrasi'nin konseriyle açilisi yapilan törende konusan Imamoglu, 130 yillik endüstri mirasini kültür sanat hayatina katmis olmaktan dolayi mutlu oldugunu dile getirerek, "Yillar boyu Istanbul'a enerji veren ve isik olan Hasanpasa Gazhanesi, bundan böyle kültüre, sanata, bilime isik olacak." dedi.

Müzede sürekli insani içine çeken programlar düzenleyeceklerini söyleyen Imamoglu, "Müze Gazhane'nin bu muhtesem tarihi atmosferde sundugu deneyimlerle, tüm Istanbul'da sosyal hayatin merkezi haline gelecegine inaniyorum." diye konustu.

Imamoglu, göreve geldiklerinde kaba insaati tamamlanmis olan projeyi baslatan merhum eski Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Topbas'a tesekkür ederek, Hasanpasa Gazhanesini bugünkü kültür sanat ve bilim kampüsüne dönüstürdüklerini belirtti.

Yedikule Gazhanesi'nin de kültür-sanat hayatina katilacagini aktaran Imamoglu, sunlari söyledi:

"Kültürün, sanatin yasamin sevinci ve umut kaynagi oldugunu her zaman biliyor ve hissediyoruz. Çocuklarimizin bu güzel kentte, yaratici bir gelecege sahip olmalari için, en degerli ihtiyaç duyduklari seylerin basinda, kültür ve sanatla bulusmalari oldugunun farkindayiz. Bu boyutuyla Istanbul'un hak ettigi degere, o yaratici insanlara firsat taniyan alanlara kavusmasi için, çok bilimsel, teknik ve anlamli bir süreci Istanbullulara hediye edecegimizden hiç kimsenin kuskusu olmasin."

Konusmalarin yapildigi açilis törenin ardindan etkinlik tarihi makinelerin çalismasi, isik ve lazer gösterisiyle son buldu.

- Hasanpasa Gazhanesi ve Müze Gazhane

Osmanli endüstriyel mirasinin önemli örneklerinden biri olan Hasanpasa Gazhanesi, 1891 yilinda Anadolu Yakasi'nin havagazi ihtiyacini karsilamak amaciyla açildi. 1993 yilinda Istanbul'da dogalgazin kullanilmaya baslamasiyla üretime son verildi.

Toplam 31 bin 500 metrekarelik bir alani kapsayan 130 yillik endüstri mirasinda; iklim ve karikatür müzesi, bilim merkezi, sergi alanlari, tiyatrolar, kütüphaneler, oyun ve etkinlik alani ile diger sosyal alanlar yer aliyor.

Kaynak: AA