Yenilenebilir Enerji Yatirimcisina Finansman Konulari Anlatildi

Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA), TR82 Bölgesi’nde uygulanmasi planlanan potansiyel kaynak verimliligi ile yenilenebilir enerji yatirimlari ve yatirimlarin finansmani konularinda çevrim içi ortamda "Kaynak Verimliligi, Yenilenebilir Enerji ve Enerjinin Finansmani” konulu seminer düzenledi.

Yenilenebilir Enerji Yatirimcisina Finansman Konulari Anlatildi
Kaynak Verimliligi ve Yönetim Danismanligi Bilgilendirme Seminerleri serisinin yedincisini gerçeklestiren KUZKA, bu kez Kastamonu, Çankiri ve Sinop’ta faaliyet gösteren özel sektör kurumlari, organize sanayi bölgeleri, ticaret sanayi odalari ile il ve ilçe belediyeleri tarafindan uygulanmasi planlanan potansiyel kaynak verimliligi ile yenilenebilir enerji yatirimlarinin özellikleri ve yatirimlarin finansmani konularinda katilimcilari bilgilendirdi.

KUZKA ve Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programi is birliginde gerçeklestirilen seminere Genel Sekreter Dr. Serkan Genç, Finans Kurumlari Iliskileri Müdürü Seyran Hatipoglu, finans kurumu temsilcileri, proje mühendisleri Meriç Bulak, Elif Karaman ile Bölge illerinde faaliyet gösteren çok sayida özel ve kamu kurum kurulusu temsilcisi katildi.

Seminerin açilisinda konusan KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, "Yenilenebilir enerjinin her geçen gün önemi artiyor. Avrupa Birligi ve Birlesmis Milletlerin belirlemis oldugu sürdürülebilir kalkinma hedefleri çerçevesinde iklim degisikligi basliginda yenilenebilir enerji konusu önemseniyor. Bu anlamda finans kuruluslari da yenilenebilir enerji teknolojisine dayali projeleri destekleme noktasinda geçis sagliyorlar. Bu gelismeleri dikkate aldigimizda bu seminerin bölge ve ülke açisindan önemli oldugunu ifade etmek istiyorum” dedi.

Finans kurumlari iliskileri Müdürü Seyran Hatipoglu tarafindan verilen seminerin ilk bölümünde, projenin kisa tanitimi, bugüne kadar elde edilen sonuçlar, finansman hakkinda bilgiler paylasildi. Hatipoglu, “Iklim dengeleri ve temiz enerji kavramlarini yokmus gibi ya da alt siralara attigimizda kalkinma hedeflerimize ulasmada metodolojilerde büyük sapmalar oldugunu görüyoruz. Bu konularda ciddi önlemler alinmadigi durumda birçok yerin yasanamaz duruma gelecegi ve bundan ötürü 30 milyon nüfusun yer degistirecegi öngörüleri var. 2019 yili dünya ekonomik formu raporunda reel sektörün zarar görebilecegi 10 risk siralandiginda ilk altisinin iklim sartlariyla ilgili oldugu tespit edilmektedir. Bizler de tüm bu bahsettigimiz konulara karsin çalismalarini yürütmekte olan bir programiz” diye konustu.

Seminerin Modül 1 ve Modül 2 kisimlarinda ise proje mühendislerince kaynak verimliliginin tanitimi, kaynak verimliligi potansiyelleri ve yenilenebilir enerji yatirimlarina iliskin genel ve teknik bilgiler paylasildi. Seminer, katilimcilarin kaynak verimliligi ve yenilenebilir enerji konularina iliskin sorularinin cevaplandirilmasiyla sona erdi.
Kaynak: İHA