Vintage Magazalarina Ragbet Artiyor

Mardin’de eski dönemde giyilen kiyafetlerin satildigi vintage magazalarina ragbet artiyor.

Vintage Magazalarina Ragbet Artiyor
Günümüzde modanin eskiye dönmesiyle olusan giyim tarzi olan ’vintage’a ilgi artiyor. Mardin’in Artuklu ilçesi tarihi revakli çarsida açilan vintage magazalari dikkat çekiyor. Eski dönemlerde yaklasik 10-30 yil arasinda moda olan kiyafetler getirilip bu magazalarda alicisi için satisa sunuluyor. Magazalarin içi ise o dönemlerde kullanilan elektronik ve dekoratif esyalarla süslenip otantik bir ortam olusturuluyor. Seyit Demircan’in magazasi da bunlardan biri. Babasina ait 90’li yillarda çekilmis fotograflardan esinlenerek Mardin’de bir vintage magazasi açti. Sattigi ürünlerin her birinden sadece 1 tane bulunuyor. Müsterileri ise genelde sanatla ugrasan bir kitleden olusuyor. Seyit Demircan, dükkanini açtiginda ilk destekçisinin sarkici Manus Baba oldugunu kaydetti.



“Vinatge açmak için Mardin’e geldim”

Daha önce Istanbul’da yasadigini söyleyen Seyit Demircan, “Bu is için buraya geldim. Mardin’e yerlestim simdilik. Böyle devam ederse burada kalmayi düsünüyorum. Mardin’e gelince eski yapiyi gördükten sonra babamin fotograflarindan esinlendim. Babamin 90’larda giydigi kiyafetler gibi bir giyim kusam magazasi açarsam iyi olur mu, diye düsündüm. Zaten Mardin’de birkaç yer daha var aynisindan. Güzel gidiyor simdilik. Ben tüm ürünlerimden sadece birer tane getiriyorum. Aynisini bulamazlar zaten. Bir gömlegin baskasini bulamazlar” dedi.



“Koleksiyon halinde burasi”

Kiyafetler disinda satmadigi çok sey oldugunu belirten Demircan, “Satilik olanlar sadece kiyafetler. Diger her sey kendime ait. Karsidaki fotograf makinalari, saatler, asili olan ayakkabilari satmiyorum. Satmami istiyorlar ama sahsim olarak satmak istemiyorum. Burasi bir vintage magazasi. Buraya girmemin sebebi herkesin giyim kusamina hitap etmiyor. Hitap ettigimiz kesim, çok farkli bir kesim. Bir tane gömlek aldi mi, o gömlegin baska hiç kimsede olmadigini düsünerek alir bizden. Ona göre satis yapiyoruz” diye konustu.



“Vintage eski döneme ait kiyafetlerdir”

2017’de Istanbul’da Suriye pasajinda bir retroda vintage ile tanistigini anlatan Demircan, “Kadiköy’de ve Cihangir tarafinda bu tür bir sürü yerler var. Ama dogu bölgesinde nadir görülen yerler bunlar. Ben açtigim zaman kimsenin burada bu isi yaptigini düsünmeden girmistim. Müsteri potansiyelimiz ise, güzel sanatlar okuyan ögrenciler, resimle ve sinema, televizyon ile ilgilenenler ve bu tarz insanlar benden alis veris yapiyor” seklinde konustu.



“Burayi açtigimda elimden tutan Manus Baba oldu”

Ilk olarak burayi açtiginda elinden tutan bir insan oldugunu söyleyen Demircan, “O da Manus Babaydi. Manus Baba benden ilk alisverisini yapti. Daha sonra Ümit Kavak (oyuncak kardesligindeki abimiz, o da bizden alisveris yapti. Ve daha fazla büyümemiz için bize destekte bulundu. Hasan Kizil’da destegini esirgemiyor. Onlar gibi insanlara hitap ediyorum. Müsteri potansiyelim böyle” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA