Türk Konseyi Istanbul Zirvesi'ne Türkmenistan Cumhurbaskani Berdimuhammedov Da Katilacak

Türkmenistan Cumhurbaskani Gurbanguli Berdimuhammedov, Kasim 2021'de Istanbul'da yapilmasi planlanan Türk Dili Konusan Ülkeler Isbirligi Konseyi (Türk Konseyi) 8. Zirvesi'ne katilacagini teyit etti.

Berdimuhammedov, Türkmenistan'i ziyaret eden Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev'i kabul etti.

Kabulde konusan Berdimuhammedov, ülkesini Türk dünyasi ailesinin ayrilmaz üyesi olarak gördügünü, yillarca Türk devletleri ile kardeslik iliskileri içerisinde olduklarini söyledi.

Berdimuhammedov, Türkmenistan'in Türk Konseyi'nin ortak çikar alanlarindaki projelerinde yer almaya hazir oldugunu ifade ederek Türk dünyasinda artan ivmenin gelecek yillarda da devam etmesini umdugunu belirtti.

Türk Konseyi üyesi ülkelerin cumhurbaskanlariyla son temaslarindan bahseden Berdimuhammedov, Kasim 2021'de Istanbul'da yapilmasi planlanan zirve toplantisina katilacagini bildirdi.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev, Türk dünyasinin önemli parçasi olan Türkmenistan'in tüm kardes Türk devletlerinin dogal stratejik ortagi konumunda oldugunu kaydetti.

Amreyev, Türk Konseyi 8. Zirvesi'nin devam eden hazirliklari hakkinda bilgi vererek Berdimuhammedov'un bu toplantiya katilacak olmasinin Türk dünyasindaki birligi sergileyecegini ifade etti.

Berdimuhammedov'a Türk Konseyi'nin ekonomi, ticaret, ulastirma, enerji, turizm, gençlik ve spor alanlarindaki projelerini anlatan Amreyev, Türk Yatirim Fonunun kurulmasi ve örgütün gelecek stratejilerine yönelik bilgi verdi.

Türkmenistan'in Türk Konseyi bünyesinde özel statüyle yer almasinin saglanmasi konusunu da ele alan Berdimuhammedov ve Amreyev, küresel ve uluslararasi gündeme iliskin çesitli konularda görüs alisverisinde bulundu.

Kaynak: AA