TGK'da Kolayli Güven Tazeledi

Türkiye’nin en üst çati basin meslek kurulusu olan ve 8 gazeteciler federasyonu ile 86 gazeteciler cemiyetinin üye oldugu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 3. olagan genel kurul toplantisi bugün Ankara’da yapildi. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu genel baskanligina, kongreye katilan delegelerin tamaminin oyunu alan Nuri Kolayli yeniden seçildi.

TGK'da Kolayli Güven Tazeledi
Ankara’ya, Türkiye’nin bütün illerinden gelen 97 delegenin katildigi TGK Genel Kurulu, sabah saat 11.00’de basladi.

Genel kurulda divan baskanligina Nazmi Bilgin, baskan yardimciliklarina Mevlüt Yeni, Sevket Erzen, katiplige de Sinan Tunç oy birligi ile seçildi.

Kongrede delegelere hitaben konusma yapan TGK Genel Baskani Nuri Kolayli, son dönemde gündeme gelen siyaset-mafya-medya üçgenindeki çarpik iliskilere dikkat çekti. Kolayli sunlari söyledi:

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonumuzun saygideger delegeleri; büyük fedakârliklarla kurdugumuz, örnek bir dayanisma içinde Türkiye’nin en üst çati basin meslek kurulusu haline getirdigimiz Türkiye Gazeteciler Konfederasyonumuzun 2017 - 2021 çalisma dönemini geride birakiyoruz. Ilk defa “pandemi” gerçegi ile yüzlestigimiz bu süreç, ayni zamanda siyaset-mafya-medya üçgenindeki çirkin iliskilerin su yüzüne çiktigi bir dönem oldu. Sektörümüzde “adina gazeteci” diyen ama gazetecilik degil, kirli çikar iliskilerinin odagi olan insanlarin meslegimizi kirletmesine üzülerek sahit olduk ve maalesef olmaya devam ediyoruz. Bu durum hepimizi derinden yaraliyor. Basinimizin özgür, objektif ve tarafsiz çalisma imkani bulmasi için ilk kosulun, gazetecilik meslegini ve bu meslegi kimlerin yapabilecegini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasasi’nin çikartilmasi oldugunu yillardir her firsatta dile getiriyoruz.

Böyle bir yasa olmayinca, ülkemizde dileyen herkes, egitimine ve bilgi birikimine bakilmaksizin, gazetecilik ahlâkindan yoksun, santaj ve tehditle kisisel çikar pesinde kosarak, “gazeteci” kimligi altinda meslekte boy gösteriyor.

Basin kuruluslari, hatta hiçbir kaydi olmayan internet haber siteleri, bu insanlari istihdam edebiliyor. Bu durum, meslegimizi her türlü istismara açik hale getiriyor. En üzücüsü habercilik, tehdit ve santaj araci olarak kullaniliyor, siyaset-mafya-medya üçgeninde bu gün tanik oldugumuz kirlenme yasaniyor.

Yillardir her firsatta tekrarladigim çagrimi bir kez daha yinelemek istiyorum; yasamakta oldugumuz bu çarpik sürece son vermek için, gazetecilik meslegini ve bu meslegi kimlerin yapabilecegini düzenleyen “Gazetecilik Meslek Yasasi”, teknolojik gelismeler dikkate alinarak yazili basinin yani sira görsel, isitsel ve elektronik medyayi da kapsayacak sekilde günümüz sartlarina uygun olarak mutlaka çikarilmalidir.

Böyle bir düzenleme fikir özgürlügünü kisitlayici degil, tam tersine haber alma hürriyetini gerçek anlamda hayata geçirmeyi saglayici olacaktir.”

Konusmasinda, Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasasi’nda yer alan ve darbe dönemlerinden bu yana degismeyen basin özgürlügünü kisitlayici maddelere isaret eden TGK Genel Baskani Nuri Kolayli, “Ifade ve basin özgürlügü demokrasinin olmazsa olmazidir ve Türkiye’de demokratik hayatin temel sorunu ne yazik ki basin ve ifade özgürlügünün gerçek anlamda olmamasidir. Halkin haber alma hürriyetinin islerligi için, basin ve ifade özgürlügü temel gerekliliktir. Avrupa Birligi uyum süreciyle baslayan yargi reformu kapsaminda, hukuk ve ceza alanindaki temel kanunlarda bazi degisiklikler yapilsa da, ifade ve basin özgürlügü alanini kapsayan degisiklikler diledigimiz düzeyde olmamistir. Ifade ve basin özgürlügü konusunda hala mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar yasanmaktadir” dedi.

Gazetecilerin yazdiklari yazilar ve haberler nedeniyle tutuklanabildigine, mahkemelerde agir ceza tehdidi ile karsi karsiya kaldigina dikkat çeken TGK Baskani Kolayli, konusmasini söyle sürdürdü;

“Kamunun haber alma özgürlügü adina görev yapan basin mensuplarinin, yine kamu görevi yapan güvenlik güçlerince engellenmesi, meslegimiz açisindan asla kabul edilemez.

Basin çalisanlari tarihin her döneminde çesitli baski ve saldirilara ugramis, suikastlerde öldürülmüs, ama boyun egmemis, dogru ve tarafsiz habercilikten vazgeçmemistir. Meslektaslarimiz, bu dönemde de haksiz baski, engelleme ve gözaltilardan yilmayacak, görevlerini yapacaklardir.

Türkiye’de insanimiza herhangi bir baski ve müdahaleye maruz kalmadan, kendini mesru bir sekilde ifade edebilme hakkinin evrensel ölçülerde taninmasi ve sorunsuz bir sekilde uygulanmasi, toplumsal baris, hosgörü, uzlasi, ifade ve basin özgürlügünün sorun olmaktan çikmasi en büyük dilegimizdir.

Sektörümüzde, yasal düzenleme eksiklerinden kaynaklanan sorunlarin yaninda, çalisma kosullarinin neden oldugu olumsuzluklar da yasanmaktadir.

5953 Sayili Basin Mesleginde Çalisanlarla Çalistiranlar Arasindaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkinda Kanun, kisa adi ile Basin Is Kanunu olarak da bilinir. Basin is kolunda “gazeteci” olarak çalisan kisiler ve isverenleri arasindaki iliskiler ve çalisma sartlari Basin Is Kanunu ile düzenlenmistir.

Yaklasik 70 yil önce, 20 Haziran 1952’de yayimlanarak yürürlüge giren 5953 sayili kanunda, 1961 yilinda kapsamli bir degisiklige gidilerek meslektaslarimiza önemli kazanimlar saglanmistir. Yipranma hakkindan yillik izinlere, tazminat hakkindan fazla mesaiye kadar genis bir yelpazedeki bu kazanimlar, zamanla bir bir degistirilmis ve birçogu geri alinmistir.

Bu yasanin günümüz sartlarina uygun olarak yeniden düzenlenmesi sadece biz gazetecilerin degil, toplumumuzun bir ihtiyaci hâline gelmistir.

Basin Is Kanunu yeniden ele alinarak, elektronik medyayi da kapsayacak sekilde düzenlenmelidir. Bu kapsamda istihdam saglayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallasan internet haber siteleri desteklenmeli, bu kurumlarda habercilik yapan meslektaslarimiz yeni düzenleme yapilarak gazeteci sayilmalidir. Kanun; yipranma hakkindan yillik izinlere, tazminat hakkindan fazla mesaiye kadar genis bir yelpazede ele alinarak, elektronik medyayi da kapsayacak sekilde güncellenmelidir.

Son olarak, “yipranmada basin karti sahibi olma sarti” mutlaka kaldirilmalidir. Gazetecilik meslegi basin karti sahibi sartina bagli olmadan yapilan agir ve tehlikeli bir is olarak kabul edilmeli, gazetecilere basin karti sahibi olsun veya olmasin anayasal sosyal güvenlik hakkinin sonucu olan fiili hizmet süresi zammi geri verilmelidir.”

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 3. olagan genel kurul toplantisinda, konfederasyonun 3 yillik çalismalari hakkinda da bilgi veren Genel Baskan Nuri Kolayli, öncelikle, pandeminin olumsuz etkilerini gidermek için yogun çaba harcadiklarini söyledi.

Kolayli çalismalarini söyle özetledi;

“Baskanlar kurulu toplantilarimizi yüz yüze yapamadik, kucaklasamadik, kongrelerimizi ertelemek zorunda kaldik. Bu dönemde Baskanlar Kurulu toplantilarimizi bilgisayar ortaminda gerçeklestirdik ve sorunlarimiza çözüm önerileri ürettik.

Meslektaslarimizin asilamada öncelikli meslek grubuna alinmasi için Saglik Bakanligi’na basvurduk ve basvurumuz olumlu bulunarak asilanmanin gerçeklesmesini sagladik.

Basin kuruluslarinin kisa çalisma ödeneginden yararlanmasi, yerel gazetelerin haftanin belirli günleri dönüsümlü yayinlamasi, süreli yayinlarin mevzuat geregi yerine getirmek zorunda oldugu fiili satis sayilari, teslim yükümlülügü, kadro sayisi ve benzeri sartlarin iyilestirilmesi için Basin Ilan Kurumu’nda lobi çalismasi yaptik. Gerekli kararlarin alinmasinda etkili olduk.

Çalisma dönemimizde; Yerel basinin sorunlarinin ve çözüm önerilerimizin, bütün Türkiye’de ayni gün ‘Cumhurbaskani’na mektup’ basligi altinda haber olmasini sagladik. Türkiye genelinde yüzlerce yerel gazete ‘Yerel Basin Destek Bekliyor’ ortak mansetiyle basilirken, radyo ve televizyonlarda konuya iliskin haberler yapildi, internet siteleri mektubun tam metnini yayinladi.

‘Yerel basinin sorunlari ve çözüm önerileri raporunu daha sonra siyasi parti liderlerine, milletvekillerine, ilgili üst düzen bürokratlara ulastirdik.

Özetle, 2017 - 2021 döneminde dayanisma içinde çalisarak basin kuruluslarimiz ve meslektaslarimiz için elimizden gelenin fazlasini yapmaya gayret gösterdik.

Son olarak önceki gün açiklanan ‘Basin ve yayin giderlerine düzenleme’ konusuna da deginmek istiyorum.

Tasarruf tedbirleri basligi altinda alinan karar söyle; ‘Kamu kurum ve kuruluslarinin basini izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir sekilde günlük gazete alimi yapilmayacak, görev alani ile ilgili olmayan yayinlara abone olunmayacak.’

Bu karar, zaten zor durumda olan Anadolu Basinina vurulan yeni bir darbedir. Büyük fedakârliklarla ve düsük bütçelerle halkin haber alma özgürlügü adina görev yapan yerel basin kuruluslarimiz, bu kararla tiraj kaybedecek ve ekonomik anlamda daha da zor bir döneme girecektir. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak kararin yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz.

Konusmami sonlandirirken, 2017-2021 döneminde aramizdan ayrilan, Konfederasyonumuza ve basinimiza deger katan rahmetli üyelerimizi anmak istiyorum.

Degerli üyelerimiz; Karadeniz Gazeteciler Federasyonu ve Trabzon Gazeteciler Cemiyeti eski baskani Turgut Özdemir, Güneydogu Anadolu Gazeteciler Federasyonu ve Sanliurfa Gazeteciler Birligi eski Baskani Mehmet Talat Akay ile Kirklareli Gazeteciler Cemiyeti Baskani Selim Tiran bu dönemde aramizdan ayrildi. Meslektaslarimiza Allah’tan rahmet, ailelerine, yakinlarina ve basin camiamiza bassagligi diliyorum.”

Kongrede konusan Divan Baskani, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Onursal Genel Baskani ve Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Baskani Nazmi Bilgin de sunlari söyledi:

Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Bunu görmezden gelemeyiz. Türkiye’nin, siyasî görüslerin bir yana birakilarak birlige ihtiyaci var. Kutsal bir emanet olan ülkemize isbirligi içinde sahip çikmaliyiz. Konfederasyonumuz gerçekten çok büyük önem arz eden, Türkiye’nin düze çikmasinda yol gösterici role sahip. Siyasî düsüncelerimiz için birbirimizi kirmadan, ‘yurt sevgisi’ ile tek bir görüs etrafinda toplanmaliyiz. Ciddi bir çürüme ile karsi karsiyayiz. Basin hiç bir dönmemde bu kadar paranin ve iktidarin emrinde olmamisti. Gazeteciler Cemiyeti Baskaniyim demekten, gazeteciyim demekten utaniyorum. Çünkü bizi, gazeteci etiketiyle ekranlara çikan, perde arkasinda kirli çikar iliskileri kuran insanlarla ayni kefeye koyuyorlar.”

BGC Genel Kurulunda, 2017 - 2021 dönemi Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu raporlari ile bilanço, gelir gider tablosu ile tahmini bütçe de ele alindi. Kongrede okunan raporlar ayri ayri oylamaya sunuldu. Raporlar, toplantiya katilan bütün üyelerin oy birligi ile kabul edildi. Daha sonra seçimlere geçildi.

Genel Kurulda tek liste ile gidilen seçimlerin açik oylama ile yapilmasi oy birligi ile kabul edildi ve Nuri Kolayli Genel Baskanligi’ndaki liste okundu. Üyelerin tamaminin oyu ile 2021- 2024 dönemi için seçilen listede su isimler yer aldi:

Genel Baskan: Mehmet Nuri Kolayli,

Yönetim Kurulu Asil Üyeleri; Abdullah Temizyürek, Adem Alemdar, Ali Cihangir, Atilla Durak, Cem Kaytan, Erdogan Erisen, Ergun Ata, Erkan Saglam, F. Fazil Özsoy, Gaye Coskun, M. Erkan Yilmaz, Mehmet Çelik, Mehmet Ergun, Osman H. Kiraci, Osman Koca, Ramazan Demir, Sefa Özdemir, Vahap Güner.

Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri: Ali Filizkan, Arif Kurt, Bekir Bayram, Deniz Basli, Derya Sarilarli, Kürsat Tuncel, M. Emin Turpçu, Sezai Köprülü.

Denetleme Kurulu Asil Üyeleri: Ahmet Yenigün, Seda Köktener, Tahir Gülebak.

Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri: Zeki Diskaya, Halis Olcay, Hatice Türkan.

Onur Kurulu Üyeleri: Baskan: Nazmi Bilgin, Üyeler: Adnan Tarasli, Alaettin Arslan, Ali Er, Ayhan Polat, Aydin Deniz, Aytekin Polater, Bülent Velioglu, Cengiz Demirel, Ercüment Tasdelen, Ercan Atay, Güngör Yavuzaslan, Hafize Akinci, Ihsan Uluözlü, Ihsan Tunçoglu, Metin Kaya, Mustafa Bayrak, Sezer Küçükkurt.

Basin Etik Kurulu: Abdülkadir Kalender, Alparslan Düzgün, Birol Bebek, Cengiz Selci, Cem Ulucan, Cihan Okur, Emrullah Özbey, Ersen Küçük, Haci Bulut, Hüseyin Oguz, Müjdat Çetin, Osman Baykus, Rizkullah Terbiyeli, Semih Erdem, T. Fikret Sönmez, Tolga Gül.

Yüksek Istisare Kurulu: Abdullah Alpdag, Aslan Deveboynu, Bilal Bölükbasi, Cengiz Uçar, Elif Sentürk, Fatih Sevinç, Idris Mir, Ihsan Özdemir, Ismail Aras, Levent Silistre, Mahmut Arda, Muhammet Karaçay, Murat Okutmus, Mustafa Emen, Muzaffer Kosan, Orhan Üngör, Seref Yasar.

Öte yandan, kongrede yapilan oylama ile Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun Dis Iliskiler Genel Koordinatörlügüne Mevlüt Yeni, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Koordinatörlük görevine de Sinan Tunç oy birligi ile seçildi.
Kaynak: İHA