Misir, 10 Yildir Çözülemeyen Hedasi Baraji Meselesini BMGK'ya Tasidi

Misir Disisleri Bakanligi tarafindan BMGK'ya gönderilen mektupta, '10 yillik müzakerelerin ardindan mesele, uluslararasi baris ve güvenligi tehlikeye atabilecek uluslararasi sürtüsmelere neden olan bir hale geldi' ifadeleri kullanildi.

Misir Disisleri Bakanligi, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK), Hedasi Baraji meselesinin uluslararasi baris ve güvenligi tehlikeye atabilecek bir hale geldigi uyarisinda bulundu.

Misir'daki devlet gazetelerinden "Ahbar el-Yevm"de yer alan haberde, Disisleri Bakanligi'nin, Misir, Etiyopya ve Sudan arasinda anlasmazliga neden olan Hedasi Baraji ile ilgili konuyu bir mektupla BMGK'ya tasidigi belirtildi.

Haberde mektubun içerigine iliskin detaylara yer verildi.

Mektupta, "10 yillik müzakerelerin ardindan mesele, uluslararasi baris ve güvenligi tehlikeye atabilecek uluslararasi sürtüsmelere neden olan bir hale geldi. Ancak Misir, bu konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne sunmayi tercih etti." ifadelerinin kullanildigi aktarildi.

Misir'in, BMGK'yi "Afrika'da baris ve güvenlik" maddesi kapsaminda acilen toplanmaya çagirdigi, durumun uluslararasi güvenlige tehdit olusturdugu ve derhal dikkate alinmasi gerektigi kaydedildi.

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi'nden Misir'in toplanti talebine yönelik simdiye kadar herhangi bir açiklama gelmedigi belirtildi.

Misir Disisleri Bakani Samih Sukri, 26 Haziran’da, ülkesinin Hedasi Baraji konusunda BM Güvenlik Konseyi'nde bir toplanti düzenlenmesine yönelik temaslarda bulundugunu duyurmustu.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri’ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Elektrik ihtiyacinin yüzde 90’ini hidroelektrik santrallerinden saglayan Etiyopya, Afrika’nin en büyügü olacak Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki müzakerelerden anlasmazliklar nedeniyle 10 yildir sonuç alinamiyor.
Kaynak: AA