Kanada'yi Kasip Kavuran Sicaklarda Can Kaybi 486'Ya Yükseldi

Kanada’nin British Columbia eyaletinde asiri sicaklarda kaydedilen ölümlerin normalin üç katina çiktigi ve son 5 günde 486 kisinin hayatini kaybettigi açiklandi.

Kanada'yi Kasip Kavuran Sicaklarda Can Kaybi 486'Ya Yükseldi
Kanada’nin batisinda tüm zamanlarin en yüksek sicaklik rekorlarini kiran sicak hava dalgasi can kaybini arttiriyor. British Columbia Adli Tip Kurumu Baskani Lisa Lapointe yaptigi açiklamada, yilin bu dönemlerinde eyalet genelinde yasanan sicak hava dalgalarindan kaynaklanan ortalama 165 ölüm vakasi kaydedildigini, ancak bu yil sayinin arttigini ifade etti.

Lapointe, eyaleti kasip kavuran sicaklarda son 5 gün içinde en az 486 ani ölüm bildirildigini duyurarak, bunun eyalet normallerinin üç kati oldugunu vurguladi. Açikladigi sayinin ölümlerde yüzde 195’lik artis yasandigini gösterdigini ifade eden Lapointe, kaydedilen rakamin yeni bildirimlerin sisteme girmesiyle artmasini beklediklerini ifade etti.

Lapointe, sicak hava dalgasinda ölenlerin çogunun havalandirilmayan evlerde yalniz yasayan kisiler oldugunu aktardi. Kanada Basbakani Justin Trudeau da sicaklar nedeniyle hayatini kaybedenlere bassagligi diledi.

Orman yangini tahliyeye yol açti

British Columbia eyaletindeki Lytton bölgesinde ise orman yangini nedeniyle çevre sakinleri tahliye edildi. Belediye Baskani Jan Polderman, "Tüm bölge yaniyor. Dumanin çiktigi ilk andan alevlerin her yere yayilmasi tam 15 dakika sürdü" ifadelerini kullandi.

Lytton, bu hafta ülkede kaydedilen en yüksek sicaklik rekorunu üç kez kirdi. Bölgede hava sicakligi sali günü 49.6 santigrat dereceye ulasmisti.
Kaynak: İHA