Hazine Ve Maliye Bakan Yardimcisi Nebati, Isparta'da Is Dünyasi Bulusmasi'nda Konustu Açiklamasi

'Bütçeden ve çesitli fonlardan sunulan dogrudan destek miktari su an itibariyla 141 milyar lira, yil sonunda 191 milyar lirayi asacak'.

Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Nureddin Nebati, bütçeden ve çesitli fonlardan sunulan dogrudan destek miktarinin 141 milyar lira oldugunu, yil sonunda bu rakamin 191 milyar lirayi asacagini belirtti.

Nebati, Isparta Ticaret ve Sanayi Odasi Toplanti Salonu'nda düzenlenen Is Dünyasiyla Bulusma Toplantisi'nda yaptigi konusmada, is dünyasini rahatlatacak yapilandirma kanunu ve destek programlarini devreye soktuklarini söyledi.

Özellikle halka arz olan sirketlerde vergiyi yüzde 2 düsürdüklerini ifade eden Nebati, alternatif finansman yöntemleri, mikrofinans, kitle fonlamasi gibi benzeri kullanim alanlarini açtiklarini bildirdi.

- "Dogrudan destek miktari su an itibariyla 141 milyar lira"

Sirketlerin bilançolarini yeni döneme göre yapacaklarini aktaran Nebati, "Bütçeden ve çesitli fonlardan sunulan dogrudan destek miktari su an itibariyla 141 milyar lira, yil sonunda 191 milyar lirayi asacak. Kredi ertelemeleri, birtakim fonlarin kullandirilmasiyla toplam rakam 675 milyar lirayi bulmustur." dedi.

Sikintili bir dönemden geçilmesi nedeniyle is dünyasini rahatlatacak önemli bir yapilandirma kanunu çiktigini animsatan Nebati, Isparta'da bir hafta içinde yapilanma kanunundan faydalanmak için 4 bin mükellefin basvurdugunu, bu sayinin katlanarak artacagini anlatti.

Nebati, bu firsatin kaçirilmamasi gerektigine isaret ederek, "Bir daha tekrari olma ihtimali düsük. Dolayisiyla 31 Agustos tarihine kadar lütfen basvurularinizi yapin. Varlik barisi da dün sona ermisti, yurt disindan gelecek fonlar açisindan o da 6 ay uzatildi. Öz kaynak ve finansman, halka arz, alternatif finans ve bilanço ayarlamalariyla ilgili de bu kanundan faydalanabilirsiniz." diye konustu.

-"Hiçbir seyin eskisi gibi olmadigini ortaya koyan birçok eser yapildi"

Nebati, 20 yilda ülkenin altyapi yatirimlarinin büyük bölümünün bittigine deginerek, ülkede hiçbir seyin eskisi gibi olmadigini ortaya koyan birçok eserin yapildigini dile getirdi.

Bölünmüs yol uzunlugunun 6 bin kilometreden 28 bin kilometreye çiktigini vurgulayan Nebati, söyle konustu:

"1714 kilometre olan otobanlarimiz iki katina çikti. Kara yolu tünel uzunlugumuz 50 kilometreydi, 600 kilometreye çikti. Köprü viyadüklerimiz 317 kilometreden 700'e çikti. Hizli tren agi sifirdi, 1213 kilometre oldu. Havalimani sayisi, 26'dan 56'ya çikti. Isparta havaalani büyütüldü ve kullanan yolcu sayisi 9 binlerden 150 bine çikti. Türkiye'den yurt disi uçus noktasi 60'dan 329'a, e-devlet kullanicisi 0'dan 54 milyona ulasti, 65 yas üzerindekileri de kullanmalari yönünde tesvik ediyoruz. Evlerine kadar gidip e-devlet sifresi veriyoruz. Hastane sayisi 774'ten 904'e, sehir hastanesi 0'dan 13'e, OSB sayisi 201'den 326'ya çikti."

- "Ilk defa bir NATO ülkesine, Polonya'ya SIHA ihraç ettik"

Haziranda 50 milyon doz asilama sayisina ulasildigina dikkati çeken Nebati, "Mayis ayinda bu asilamalari hizli bir sekilde yapacagiz dedigimiz zaman birileri 'Yapamazsiniz, edemezsiniz, Eylül geldiginde yapmadiklarini görecegiz.' diyordu. Simdi 50 yas üstü ve saglik çalisanlarimiza son asisi 6 ayi geçmisse 3. doz asi yapilacak. TÜRKOVAC asisinin üçüncü fazi tamamlandi, diger asimiz üretim yolunda, insallah ikinci fazi yakin. Ilk defa bir NATO ülkesine, Polonya'ya SIHA ihraç ettik. TÜRKSAT 5A hizmet vermeye basladi. 540 milyar metreküplük dogal gaz rezervini bulduk. 2023'den sonra Türkiye'nin ihtiyacinin büyük kismini giderecek ve sonrasinda çok farkli yerlere ulasacagimiz bir gaz rezervimiz var. Kanal Istanbul'un temeli atildi. Geçen ay Türkiye'nin üçüncü büyük limani olan Filyos yapildi." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA