Güney Marmara'da Denizcilik Ve Kabotaj Bayrami Kutlandi

Güney Marmara'da yer alan Çanakkale, Balikesir, Bursa ve Yalova'da Denizcilik ve Kabotaj Bayrami dolayisiyla çesitli etkinlikler düzenlendi.

Çanakkale Cumhuriyet Meydani'ndaki törende Atatürk Aniti'na çelenk birakildi, saygi durusunda bulunuldu ve Istiklal Marsi okundu.

Törende konusan Çanakkale Liman Baskan Vekili Cüneyt Aydemir, 1 Temmuz 1926'da yürürlüge giren Kabotaj Kanunu ile Türk denizlerinde kapitülasyonlarin sona erdirildigini hatirlatti.

Kabotaj Bayrami'nin 1935'ten bu yana kutlandigini belirten Aydemir, "Denize dönen her yüzün ve her gönlün bu ülke için kazanç olmasi için Denizcilik ve Kabotaj Bayrami'ni bütün halkimizla beraber kutlamaktayiz." dedi.

Katilimcilar, törenin ardindan "Alinteri-8" isimli feribotla Çanakkale Bogazi'na açilarak deniz sehitleri anisina suya çelenk birakti.

Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügüne ait römorkörler de bogazda su gösterisi yapti.

Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, Sahil Güvenlik Grup Komutani Binbasi Ercan Oran, Belediye Baskanvekili Irfan Mutluay, Kiyi Emniyeti Çanakkale Müdürü Kaptan Ogün Çevik, GESTAS Genel Müdürü Mahir Sevinç, siyasi parti ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcilerinin katildigi törenin ardindan Yat Limani'nda temizlik çalismasi gerçeklestirildi.

- Bandirma

Balikesir’in Bandirma ilçesindeki tören, Cumhuriyet Meydani'nda saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla basladi.

Bandirma Liman Baskanligi Sefi Mustafa Yalçin'in günün anlam ve önemine iliskin konusmasini müteakip Ilçe Gençlik ve Spor Müdürlügüne bagli halk oyunlari ekibi gösteri sundu.

Törenin ardindan 4 römorkörle denize açilan Bandirma Belediye Baskani Tolga Tosun, Liman Baskani Kürsat Ayyildiz, Liman Isletme Müdürü Orhan Kiliç, AK Parti Ilçe Baskani Mehmet Dogan, Ilçe Jandarma Komutani Jandarma Binbasi Mahir Mavi ve Sahil Güvenlik 85 Bot Komutani Üstegmen Mert Yildirim, deniz sehitleri anisina suya çelenk birakti.

- Gemlik

Bursa'nin Gemlik ilçesinde ise Denizcilik ve Kabotaj Bayrami, Liman Baskanligi organizasyonuyla kutlandi.

Atatürk Aniti önünde baslayan törenin ardindan deniz sehitleri anisina suya çelenk birakildi.

Törene, Gemlik Kaymakami Hasan Göç, Belediye Baskani Mehmet Ugur Sertaslan, Liman Baskani Asim Sulu, daire müdürleri ve vatandaslar istirak etti.

- Yalova

Yalova Valiligince düzenlenen programa katilanlar, Setur Marina'da hazirlanan tekne ile denize açildi.

Liman Baskani Nurullah Hakan Peksen, denizdeki seyir sirasinda yaptigi açiklamada, Kovid-19 salgini nedeniyle bu yil etkinlikleri sinirlandirdiklarini bildirdi.

Yalova'nin denizcilikte bir marka sehir olma yolunda ilerledigini belirten Peksen, "Yalova'daki tersanelerimiz Türkiye'deki en büyük tersaneler bölgesi olma konumuna gelmis durumda. Bu bizim için büyük bir kivanç ve gurur kaynagi. Ayni zamanda tersanelerimiz istihdam anlaminda Yalova'ya büyük katki saglamakta ve çok özel projeler gerçeklestirilmekte. Elektrik, LNG gibi katma degeri yüksek olan verimli projeler gerçeklestirilmekte." diye konustu.

Daha sonra balikçilar ile kamu ve özel kurum ve kuruluslara ait tekneler kortej olusturarak Yürüyen Kösk açiklarina geldi. Yalova Valisi Muammer Erol, Cumhuriyet Bassavcisi Cuma Çoban ve Liman Baskani Peksen tarafindan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve deniz sehitleri anisina suya çelenk birakilmasinin ardindan saygi durusunda bulunuldu, Istiklal Marsi okundu.

Kaynak: AA