Görme Engelli Sanatseverler 'Tablolar Konusuyor Dijital Resim Sergisi'ni Gezdi

Görme engelli sanatseverler, Türk Telekom’un erisilebilir sanat anlayisiyla hayata geçirdigi ‘Tablolar Konusuyor Dijital Resim Sergisi’ni gezdi.

Görme Engelli Sanatseverler 'Tablolar Konusuyor Dijital Resim Sergisi'ni Gezdi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan ve Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’in katilimiyla 31 Mayis’ta açilan ‘Tablolar Konusuyor Dijital Resim Sergisi’, ögrenciler basta olmak üzere Türkiye’nin pek çok kentinden ziyaretçiye ev sahipligi yapiyor. Sesli Betimleme Dernegi, Engelsiz Saglik Çalisanlari Sendikasi ve Evrensel Görme Özürlüler Dernegi’nin üyeleri, sanatin teknoloji ile bulusturuldugu ve dünyaca ünlü eserlerin yer aldigi sergiyi gezdi. Türk Telekom’un insani merkeze alan yaklasimi ve erisilebilir sanat anlayisini desteklemek üzere hayata geçirdigi sergi, Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi’nde 30 Temmuz’a kadar devam edecek.

Dünyaca ünlü 30 tablodan olusan sergideki Namik Kemal Ismail’in Çanakkale Savasi-Son Mermi, Johannes Vermeer’in Inci Küpeli Kiz, Edward Munch’in Çiglik, Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa, Osman Hamdi Bey’in Kaplumbaga Terbiyecisi, Vincent Van Gogh’un Arles’teki Yatak Odasi ve Claude Monet’in Gelincikler ve Izlenim: Gündogumu gibi tablolari yer aliyor. Ayrica sergide görme engelli vatandaslar QR kod okutarak, tablolari sesli betimleme yöntemiyle dinleyebiliyor.

Sesli Betimleme Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi 51 yasindaki görme engelli Olgun Yilmaz, “Ben bir görme engelli olarak bu tablolarin betimlemesini dinledigimde gerçekten ressamlarin bir fotograf gibi resim çizdiklerini fark ettim. Bir resimde bu kadar ayrinti nasil olabilir? Böyle ayrintilar bir resimde nasil çizilebilir? Bunu ögrendim ve bu bana çok degisik bir his verdi. En çok begendigim tablo Jan Van Eyck’in Arnolfini’nin Evlenmesi. Oradaki tabloda çok ayrinti var. Çok farkli seyler, çok farkli müzisyenler, yatak odasindaki ayna gibi seyler çok ayrintili çizilmis. Bu yüzden beni çok etkiledi, bu kadar nasil olur diye” dedi.

Kaynak: İHA