Çin Devlet Baskani Xi Açiklamasi 'Hegemonyaya Ve Güç Siyasetine Karsiyiz'

Çin’de ülkeyi 1949’dan bu yana yöneten Çin Komünist Partisi’nin 100. kurulus yil dönümü için baskent Pekin’de düzenlenen törende Devlet Baskani Xi Jinping konusma yaparak, “Hegemonyaya ve güç siyasetine karsiyiz. Bizi ezmeye çalisan her kim olursa, kendini 1.4 milyar Çinlinin et ve kemikleriyle olusturdugu çelikten seddin altinda bulacak” dedi.

Çin Devlet Baskani Xi Açiklamasi 'Hegemonyaya Ve Güç Siyasetine Karsiyiz'
Çin’i 72 yildir tek parti iktidariyla yöneten Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 100. kurulus yildönümü baskent Pekin’de görkemli bir törenle kutlandi. Pekin’deki Tiananmen Meydani’nda düzenlenen ve yerel saatle sabah 08.00’de baslayan törene 70 binden fazla kisi katildi.

Törende kimsenin maske takmamasi dikkat çekerken, Tiananmen Meydani’nda toplanan kalabalik ellerindeki bayraklarla vatanseverlik temali sarkilar söyledi.

Kutlamalar sirasinda aralarinda J-20 savas uçagi ve helikopterlerin de yer aldigi yaklasik 80 hava aracinin katildigi bir geçit töreni gerçeklestirildi.

Ülkenin üst düzey yöneticilerinin de katildigi törende, Çin Devlet Baskani ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping konusma yapti. Xi Jinping’in ceket ve kravatli diger parti liderlerinin aksine ‘Mao tarzi’ ceket giymesi dikkat çekerken, Xi’nin konusmasi yaklasik 1 saat sürdü.

“Çin’in dis güçler tarafindan asagilandigi dönem çoktan sona erdi”

Xi konusmasinda, Çin’in Afyon Savaslari ve sömürgecilik dönemlerinde yasadigi zorluklari hatirlatarak, "Çin Komünist Partisi’nin kurulusu, modern zamanlarda Çin tarihini kökünden degistiren epik bir hadisedir" dedi.

Çin ulusunun yeniden sahlanisinin Çin’in en büyük hayali oldugunu vurgulayan Xi, partinin kanli savaslarda Çin’i birlestirdigini ifade etti.

Çin’in dis güçler tarafindan asagilandigi dönemin çoktan sona erdigini vurgulayan Xi, ülkenin ilk yüz yillik hedefine ulasarak ‘görece müreffeh toplumun’ insasini kapsamli olarak gerçeklestirdigini ilan etti. Xi, ikinci yüz yillik hedefin ise ülkenin kurulusunun 100. yili olan 2049’a dek Çin’in modern sosyalist bir ülke olarak insasi oldugunu belirtti.



“Hiçbir ülke bizi ezemez”

Çin yönetiminin son dönemde insan haklari, Hong Kong ve zorla çalistirma iddialari gibi konularda basta ABD olmak üzere Batili demokrasilerin hedefi haline gelmesine iliskin sert ifadeler kullanan Çinli lider Xi, birçok defa farkli ülkelerin tarihte Çin’i ezme ve asagilama girisimlerinde bulunduguna dikkat çekti. Konusmasinda özellikle bir ülke ismi vermeyen Xi, Çin’in disa açilmayi sürdürecegini ve tecridi reddedecegini, hegemonyaya direnecegini vurgulayarak, “Hegemonyaya ve güç siyasetine karsiyiz” dedi.

Çin’in hiçbir ülkeyi ezmeye çalismadigini ve çalismayacagini belirten Xi, “Bizi ezmeye çalisan her kim olursa, kendini 1.4 milyar Çinlinin et ve kemikleriyle olusturdugu çelikten seddin altinda bulacak” ifadelerini kullandi.

“Çin’in gelismesi için tek yol sosyalizm”

Ülkesinin kaydettigi ekonomik gelismeden övgüyle söz eden Xi, "Parti ve Çin halki, tüm dünyaya reform ve disa açilmayi izlemenin Çin’i bugünkü durumuna getiren hayati bir adim oldugunu gösterdi" sözlerini kaydetti.

Xi, disa açilma siyasetinin ülkeyi dünyanin ikinci büyük ekonomisi konumuna yükselttigini belirtti.

Sosyalizmin Çin’in gelismesi için tek yol oldugunu ifade eden Xi, Çin’e özgü sosyalizm yolunu izlemeyi sürdüreceklerinin altini çizdi. Xi, bilim ve teknolojide kendi kendine yeterliligin insasinin devam edecegini ve Çin’in basarisinin Komünist Parti’ye bagli oldugunu dile getiren Xi, "Partinin siki liderligini korumaliyiz" dedi.



“Partinin ordu üzerindeki mutlak liderligi sürmeli”

Pekin yönetiminin Mart ayinda savunma harcamalarinin yüzde 6.8 artirarak 210 milyar dolara çikarmasina da deginen Xi, Çin’in savunma harcamalarinin ulusal güvenligin saglanmasi için modernize edilmesi gerektigine dikkat çekti. Xi, partinin ordu üzerinde mutlak liderligi bulunmasi gerektiginin ve partiye siyasi bagliligin saglanmasi için gerekli tedbirlerin de alinacagini ifade etti.

Xi Jinping, Hong Kong’da “Bir Ülke Iki Sistem” olarak anilan yönetim modelinin de korunacagini belirterek, Tayvan sorununun çözülmesinin ve ülkenin “yeniden birlesmesinin” ÇKP’nin sarsilmaz bir taahhüdü oldugunu söyledi.



Öte yandan Tayvan’i Çin topraklarinin bir parçasi olarak gören Pekin yönetimi, “yeniden birlesme” ifadesiyle adanin yeniden Çin anakarasi ile birlesmesine isaret ediyor.

ÇKP, 72 yildir ülkeyi tek parti iktidariyla yönetiyor

1921 yilinda Sanghay’da kurulan Çin Komünist Partisi, iç savas sonrasi milliyetçi Kuomintang’in elinden yönetimi alarak 1949 yilinda Çin Halk Cumhuriyeti’ni kurmustu. 1960’li yillarin sonunda baslayan Kültür Devrimi gibi iç çalkantilarin yani sira, komünist blogun 1990’da çökmesi gibi zorluklari asarak iktidarini sürdüren ÇKP, 72 yildir ülkeyi tek parti iktidariyla yönetiyor. Son verilere göre, partinin 95 milyon 148 bin üyesi bulunuyor.
Kaynak: İHA