Burkina Faso Cumhurbaskani Kabore, Savunma Bakanligi Görevini De Üstlendi

Burkina Faso Cumhurbaskani Roch Marc Christian Kabore, kendisini Savunma Bakani olarak atadi, Güvenlik Bakanligina da yeni bir isim getirdi.

Cumhurbaskanligindan yapilan açiklamada, Cumhurbaskani Kabore'nin, terörle mücadelede belirledigi yeni yol haritasi kapsaminda, Savunma Bakanliginin da basina geçtigi, Güvenlik Bakanligina da Maxime Kone'yi getirdigi duyuruldu.

Açiklamada, Savunma Bakan Vekilligine de Albay Aime Barthelemy Simpore'nin atandigi kaydedildi.

Cumhurbaskani Kabore, 27 Haziran'da yaptigi ulusa seslenis konusmasinda terörle mücadelede yeni bir yol haritasi belirledigini duyurmus, halka da bu noktada is birligi çagrisinda bulunmustu.

Kabore, muhalefetin ülkedeki güvenlik durumunu protesto amaciyla 3-4 Temmuz'da 45 sehirde es zamanli düzenleyecegi eylemlerden vazgeçmesi çagrisinda bulunarak, bu tarz eylemlerin ya da sosyal medyadaki kampanyalarin terör sorununu çözemeyecegini söylemisti.

- Muhalefetten eylem çagrisi

Muhalefet lideri Eddie Komboigo, 4 Haziran'da Solhan'da 130 kisinin hayatini kaybettigi terör saldirisi ve 11 askerin öldürülmesinin ardindan hükümeti terörle mücadelede basarisizlikla suçlamisti.

Komboigo, hem terör kurbanlarini anmak hem de giderek kötülesen güvenlik durumunu protesto etmek amaciyla 3-4 Temmuz'da 45 ilde es zamanli yürüyüsler düzenlenecegini duyurmustu.

"Balai Citoyen" isimli sivil toplum örgütü de hükümeti, Solhan'daki saldirida "tehlike aninda kisilere yardim etmemekle" suçlayarak, sikayette bulunmustu.

Komsu ülke Mali'de faaliyet gösteren El Kaide ve DEAS baglantili terörist gruplar, son 5 yildir Burkina Faso'nun kuzey ve dogusunda sik sik saldiri düzenliyor.

Saldirilar nedeniyle 1 milyondan fazla kisinin yerinden oldugu ülkede, Cumhurbaskani Kabore üzerindeki baski da her geçen gün artiyor.

Burkina Faso, Sahel'deki bir diger komsusu Nijer'le ortak askeri operasyonlar düzenlese de Mali'de konuslu terörist gruplarin gücünü zayiflatamiyor.

Kaynak: AA