Antalya Havalimani'na Günde 19-20 Bin Arasi Rus Turist Iniyor

Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya: 'Haziran ayinda Rusya uçuslarinin açilmasiyla Rus pazari hemen kendini gösterdi. Rus uçaklari arka arkaya Antalya'ya inmeye basladi. Günde 1920 bin arasi Rus turist Antalya Havalimani'na inmeye basladi' 'Türkiye için, özellikle Antalya ve Belek bölgesi için Portekiz, Ispanya gibi ülkelerde salgin nedeniyle yasanan sikintilari simdi bir turizm basarisina çevirme zamani'

Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, haziran ayinda Rusya uçuslarinin açilmasiyla Rus pazarinin hemen kendini gösterdigini belirterek, "Rus uçaklari arka arkaya Antalya'ya inmeye basladi. Günde 19-20 bin arasi Rus turist Antalya Havalimani'na inmeye basladi." ifadesini kullandi.

Cornelia Grubu açiklamasinda, Türkiye'de "turizmin kalesi" olarak kabul edilen Antalya ve özellikle en çok tercih edilen bölgelerden Belek bölgesinin, salgin sonrasi tatil turizmi için hazir oldugu belirtildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, Antalya'nin turizmde en parlak yillarini 2014'te yasadigini, 2015'te Rusya'daki ekonomik kriz nedeniyle beklentinin altinda bir dönem gerçeklestigini, 2016'nin da yine Rusya ile ilgili yasanan sikintilar nedeniyle zor bir yil oldugunu aktardi.

2017'nin kendileri için tam bir yenilenme dönemi oldugunu ve 2018'de toparlanmanin basladigini belirten Alkaya, "2019 ise 2014'ü çagristiran çok parlak bir yildi. Rakamlarimiz çok tatmin ediciydi. Dolayisiyla 2020'ye rekorlari altüst edecegimiz bir yil olarak bakiyorduk. Gerçekten 2014'ü de geçeriz. '2020'de tarihin rekorlarini kirariz' diye düsünürken salgin yasandi." ifadelerini kullandi.

Antalya'ya iliskin turizm verilerine deginen Alkaya, sunlari kaydetti:

"Mesela, 2018'in ocak ayinda Antalya'ya 90 bin 835 turist gelmis. 2019'da bu rakam 139 bin 307'ye çikmis. Yani salgin yokken, ocak ayinda rakamlar firlamis ve bize 2020 için çok umut vermisti. Antalya genelinde Subat 2018'de 101 bin turist varken, Subat 2019'da bu rakam 152 bine çikmis. Mart 2018'de 264 bin turist gelmis, 2019'da her seye ragmen 279 bine çikmis. Nisan ayinda 2018'de 687 binken, 2019'da 954 bine çikmis. 2020 yilinda ocak ayinda bir hareketlenme, 250 bin civarinda bir turist... Subat ayinda 200 bin civarinda bir turist ama daha sonra pandeminin tüm dünyadaki süreci bize de yansidi. 2020 yilinin nisan ayinda tamamen kapanma dönemine girdik."

- "Sadece Rus pazari Antalya ve Belek bölgesi için yeterli olmuyor"

Rus uçuslarinin açilmasiyla Rusya pazarinin açildigini aktaran Alkaya, "Haziran ayinda Rusya uçuslarinin açilmasiyla Rus pazari hemen kendini gösterdi. Rus uçaklari, arka arkaya Antalya'ya inmeye basladi. Günde 19-20 bin arasi Rus turist Antalya Havalimani'na inmeye basladi. Bunlar önemli rakamlar. Tabii sadece Rus pazari Antalya ve Belek bölgesi için yeterli olmuyor. Beraberinde Ukrayna ve Ingiltere pazarinin da bu yil ayni iyi performans göstermesi sart. Ruslar Antalya'yi çok özlemisler. Öncelikle baska bir destinasyona yönelmediler ve israrla Türkiye uçuslarinin açilmasini beklediler ve açilir açilmaz Antalya'ya gelmeye basladilar." degerlendirmesinde bulundu.

- "Almanlar yüzde 100 saglik kosullarinin olusmasini bekliyorlar"

Zafer Alkaya, Almanya basta olmak üzere Avrupa pazari hakkinda ise sunlari kaydetti:

"(Almanya) Hava ulasimi bastan beri açikti ama istedigimiz oranda Alman turist alamadik. Almanlar, pandemi ile ilgili gelismeleri yakindan takip ediyor ve yüzde 100 saglik kosullarinin olusmasini bekliyorlar. Almanlar, bu süre içerisinde charter'larla Antalya'ya bu süre içerisinde geldi ama yeterli degildi. Zaten bizi tehlikeli ülke konumundan da çikardilar. Oradan da turist almaya basladik. Diger önemli bir pazar olan Ingiltere ile ilgili soru isaretleri sürüyor. Amber listelerine girebilirsek sayet uçuslarin baslayacagini düsünüyoruz. Ukrayna hiç birakmadi bizi. En zor dönemlerde dahi gelmeye devam ettiler. Ukrayna pazarindaki problem, daha fiyat odakli olmalari yönünde. Daha lüks otellere yönelimin düsük olmasi. Ingiltere pazarinin açilmasi sart. Özellikle, golf pazari için Ingiltere pazari önemli. Belek bölgesinde oteller, 55-60 bin oyun noktasina gelmislerdi. Golf turistini düsünürsek hem kisi basi harcama oranlari hem de sayi olarak önemli rakamlar elde ediyorduk."

Dünya turizm pastasinin, salgin nedeniyle büyük ölçüde daraldigini aktaran Alkaya, "Pastadan büyük pay alanlar da simdi bu yüzden çok daha sikintili bir süreç yasiyor. Küçülen pastadan pay almak isteyenler simdi aldiklari tüm salgin önlemlerini misafir sayisina tahvil edebilmek adina mücadele veriyor. Türkiye için, özellikle Antalya ve Belek Bölgesi için Portekiz, Ispanya gibi ülkelerde salgin nedeniyle yasanan sikintilari simdi bir turizm basarisina çevirme zamani." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA