ABD Yüksek Mahkemesi Arizona'daki Seçim Düzenlemelerine Demokratlarin Itirazini Reddetti

ABD'nin birçok eyaletinde Cumhuriyetçiler, seçim güvenliginin saglanmasi adina daha siki önlemler alinmasi gerektigini savunurken, Demokratlar bu tarz düzenlemelerin insanlarin oy kullanma hakkini kisitladigini ileri sürüyor.

ABD Yüksek Mahkemesi, Arizona eyalet meclisinden geçen, seçim prosedürlerine yeni düzenlemeler getiren yasaya yönelik Demokratlarin itirazini reddetti.

Yüksek Mahkeme, Cumhuriyetçilerin Arizona'da geçirdigi ve seçimlerde oy kullanma sartlarina yeni düzenlemeler getiren yasaya Demokratlarin yaptigi itirazi görüstü.

Mahkemenin 9 yargicindan 3'ü Demokratlarin hakli oldugunu savunurken, itiraz 6 yargicin "bu yasa federal kanunlara aykiri degildir" görüsü bildirmesi nedeniyle reddedildi.

Yasada, yanlis bölgelerde kullanilan oylarin geçersiz sayilmasi ön görülüyor.

Bir diger maddede ise üçüncü taraflarin baskalari adina postayla oy pusulalarini teslim etmesi "yasa disi" olarak nitelendiriliyor.

- ABD'de "oy kullanma hakki" tartismasi

Ülkedeki 3 Kasim 2020 seçimlerinde, Cumhuriyetçiler "hile" oldugunu savunmus ve çogunlukta olduklari Georgia, Teksas gibi birçok eyalette seçim usullerinde yeni düzenlemelere gidilmisti.

Cumhuriyetçiler, güvenligin saglanmasi adina seçimlerde daha siki önlemler alinmasi gerektigini savunurken, Demokratlar bu tarz düzenlemelerin insanlarin oy kullanma hakkini kisitladigini öne sürüyor.
Kaynak: AA