AB'de Covid-19 Asi Sertifikasi Uygulamasi Basliyor

Avrupa Birligi’nin (AB) Covid-19 salgininda seyahatleri kolaylastirmak için hazirladigi AB Dijital Covid-19 asi sertifikasi uygulamasi bugün yürürlüge girdi.

AB'de Covid-19 Asi Sertifikasi Uygulamasi Basliyor
Avrupa Birligi tarafindan yaz tatili yaklasirken seyahatleri kolaylastirmayi ve turizm sektörünü yeniden canlandirmayi hedefleyen AB Dijital Covid sertifikasi uygulamasi bugün yürürlüge girdi. Sertifikanin 12 aylik süre için geçerli olacagi bildirildi.

AB Dijital Covid Sertifikasi, kisinin Covid-19 bulasma riski tasimadigini kanitlayarak karantina ve PCR testi gerekmeden sinirlari daha kolay asmayi amaçliyor. Ücretsiz QR kodlu dijital veya kagit seklinde olacak asi sertifikasinda kisilerin Covid-19’a karsi asi oldugu, PCR veya hizli antijen test sonucu veya hastaliktan tedavi görüp görmedigine dair bilgiler yer aliyor. Ulusal dillerde ve Ingilizce olan sertifikanin düzenlenmesinden ulusal makamlarin sorumlu oldugu belirtildi.

EMA TARAFINDAN ONAYLANAN ASILAR

AB’nin 27 ülkesinde ve Izlanda, Norveç, Lihtenstayn ve Isviçre’de geçerli olacak asi sertifikasinda Avrupa Ilaç Ajansi’nin (EMA) onayladigi asilarin kabul edilecegi bildirildi.

Simdiye kadar 4 asiya yesil isik yakan Avrupa Ilaç Ajansi’nin onayladigi asilar Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZenaca ve Johnson&Johnson asilari oldu. Her ülke Dünya Saglik Örgütü acil kullanim listesinde yer alan asilari kabul edip etmeyecegine dair karar verebilecek. Ayrica üye devletler asi sertifikasinin tek bir dozdan sonra mi yoksa tam bir asilama döngüsünden sonra mi kabul edilecegine dair karar verebilecekler.

(Melike Yazir /IHA)
Kaynak: İHA