'Türkiye'de Yerel Seçim Sistemi Degissin' Önerisi

Hatay’da Feridun Tinaztepe Ilkögretim Okulu Müdürü Abdulla Sönmez, Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemine uygun olarak hazirladigi belediye seçimleri kanun degisikligi düzenlemesinin hayata geçirilmesini istedi.

'Türkiye'de Yerel Seçim Sistemi Degissin' Önerisi
Sönmez, yaptigi açiklamada, gelistirdigi seçim sistemiyle ilgili olarak, "Belediye baskanligi seçimlerinde pek büyük çogunluk, ezici çogunluk oldugu halde yerel seçim kanununun Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemine uygun hale getirilmemesi nedeniyle azinligin çogunluga tahakküm ettigini görünce ‘kahir ekseriyeti’ olmali sözü üzerine Cumhurbaskanimiza azinligin çogunluga tahakküm edemeyecegi Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemine uygun Belediye Seçimleri Kanun degisikligi düzenlemesi hazirladim” dedi.

Kendi gelistirdigi seçim sisteminde, büyüksehir, ilçe belediye baskani adayi olamayacagini belirten Sönmez, "Illerin ilçelerinde belediye meclis üyesi adayi olacak. Il seçim sonuçlarina göre ilçelerde en çok oyu alan partinin genel baskani tarafindan ilçe meclis üyeleri arasindan ilçe belediye baskani görevlendirilecek. Büyüksehir belediyesi olan illerde ise il seçim sonuçlarina göre il genelinde ilçelerin toplaminda en çok oyu alan partinin genel baskani tarafindan ilçelerin meclis üyeleri arasindan büyüksehir belediye baskani görevlendirilecek" dedi.

Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemindeki gibi görevlendirilen belediye baskanlarinin gerek görülmesi halinde parti genel baskanlari tarafindan degistirebilecegini vurgulayan Abdulla Sönmez, Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemine göre yerel seçimlerin düzenlenmesi ile her türlü suistimallerin önüne geçilecegini kaydetti.

Kaynak: İHA