(Özel) Galiçya'daki Türk Askerlerinin Namaz Kilarken Çekilen Fotograflari 104 Yil Sonra Ortaya Çikti

Birinci Dünya Savasi sirasinda Galiçya cephesinde yaralanan ya da hastalanan Türk askerlerinin Çekya’nin Valasske Mezirici sehrinde tedavi gördügü hastanede namaz kilarken çekilen fotograflari 104 yil sonra ortaya çikti.

(Özel) Galiçya'daki Türk Askerlerinin Namaz Kilarken Çekilen Fotograflari 104 Yil Sonra Ortaya Çikti
Birinci Dünya Savasi sirasinda 1916-1917 arasinda Galiçya cephesinde Ruslara karsi mücadele eden Türk askerlerinin tedavi gördügü Çekya’nin Valasske Mezirici sehrindeki hastanede çekilen fotograflari, sehir müzesinin arsivinden çikti. 104 yil sonra ortaya çikan fotograflarda, cephede yaralanan ya da hastalanan Türk askerlerinin getirildigi hastanede dini vecibelerini yerine getirdigi görüldü.

Savas sirasinda hastaneye çevrilen Valasske Mezirici Frantisko Palackeho Lisesi’nde çekilen fotograflarda Türk askerinin bir odada namaz kildigi anlar yer aldi.

Valasske Mezirici Sehir Müzesinden Tarihçisi Ivana Spitzer Ostranska, savas sirasinda sehrin önemli bir konuma sahip olduguna dikkat çekti. Ostranska, “Valasske Mezirici, demiryolu üzerindeki konumu nedeniyle Galiçya cephesinden gelen askerler ve tüm askeri nakliyelerin durdurulmasi gereken bir karantina istasyonu haline gelmisti. Gelen yarali askerlerin bakimi için Sagir ve Dilsizler Enstitüsü, erkek lisesi, ilkokul ve kasaba okullari, eski kadin cezaevi ve Salvator yurduna el konulmustu" ifadelerini kullandi.

"Bu lise yalnizca Türk askerlerinin tedavisi için kullanildi"

Valasske Mezirici Frantisko Palackeho Lisesinden Tarih Ögretmeni Alzbeta Zetkova ise 1. Dünya Savasi basladigi anda lisenin hastaneye çevrildigini belirterek, "Bu lise yalnizca Türk askerlerinin tedavisi için kullanilirken, 800’e yakin Türk askeri tedavi edilerek memleketlerine geri gönderildi. Maalesef sehit olan 205 Türk askeri ise sehrimizin ebedi misafirleridir. Türk askerlerinin namaz kildiklari fotograftaki yer, su an okulumuzda sinif olarak kullanilmaktadir. Topraklarimizi savunmak için kilometrelerce uzaktan gelen ve canlarini veren Türk askerlerini saygi ile aniyorum" diye konustu.



Egemen Bagis talimat verdi

Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bagis’in talimatiyla Çekya sinirlari içerisinde kalan Pardubice, Hodonin ve Valasske Mezirici sehirlerindeki arsivler ve müzeler ile iletisime geçilerek kapsamli çalismalar baslatildi. Mevcut 3 Türk Sehitliginde bulunan mezarlarin ve anitlarin bakimi da düzenli olarak yapiliyor.

1. Dünya Savasi’nda Galiçya cephesinde Rusya ile savasan Avusturya-Macaristan Imparatorlugu’na destek vermek için 535 subay ve 32 bin 17 erden olusan Türk askerleri, 23 Temmuz 1916 tarihinden itibaren tren ile Galiçya cephesine sevk edilmeye baslanmisti. Cephede yaralanan ya da hasta olan askerlerin tedavi görmeleri için gönderildigi hastanelerde hayatini kaybedenler Hodonin, Pardubice ve Valasske Mezirici’deki sehitliklerde yatiyor.

104 yil sonra ortaya çikan fotograflar arasinda ayrica, Galiçya cephesinde basari gösteren Türk askerlerinin Avusturya Arsidükü Leopold Salvator tarafindan madalya ile ödüllendirildigi anlarin yer aldigi Sagir ve Dilsizler Ensitüsü’nde çekilen fotograflar da bulunuyor.
Kaynak: İHA